Kulinarne abc: pomysł na obiad

Schab z kostką

Kotlet schabowy z kością jest smaczniejszy, bardziej soczysty i aromatyczny od schabu smażonego bez kości. Jego przyrządzenie jest jednak trudniejsze: mięso wokół kostki często pozostaje surowe, a reszta się przypala. By tego uniknąć, pamiętaj, aby kotlety smażyć w dużej ilości tłuszczu.

Pieczony kurczak

Wyjęte z piekarnika mięso kusi zapachem. Upieczonego w całości kurczaka trudno jednak poporcjować. Dlatego najlepiej odczekać i zrobić to 15 minut później. W tym czasie mięso zdąży już lekko stężeć i nie będzie kruszyć się podczas krojenia.

Reklama

Pyszny sos kurkowy

Rozgrzej w rondlu lub na patelni 5 dag masła, wrzuć oczyszczone starannie i pokrojone na kawałki kurki oraz poszatkowaną cebulę. Ogrzewaj, aż grzyby puszczą sok (12-15 minut). Wlej szklankę bulionu warzywnego oraz pół szklanki kremówki. Duś kilka minut, póki sos nie zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy sos posyp natką lub koperkiem. Podawaj go na obiad, najlepiej do dań mięsnych.

Kasza manna do zupy

Doskonale zagęszcza i pysznie smakuje. Wsyp kilka łyżek do ugotowanej już zupy (kalafiorowej, wielowarzywnej, rosołku), przemieszaj dokładnie. Ogrzewaj, aż kaszka się rozwarstwi (błyskawiczna manna będzie gotowa po 2-3 minutach).

Możesz także ugotować gęstą kaszkę na wodzie, ostudzić, pokroić w kostkę i podawać do gorących zup lub chłodników.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej