Kulinarne abc: pomysł na obiad

Młode ziemniaki nie nadają się na pyzy czy placki. Doskonale za to smakują z wody. Gotuj je razem z cienką skórką.

Zwykły cukier do wypieków, a także cukier puder, którego używasz do posypywania wielkanocnych ciast, może mieć niecodzienny zapach. Wystarczy, że do puszki, w której go przechowujesz, włożysz podsuszoną skórkę pomarańczową, goździki, rozcięte laski wanilii, cynamon lub gwiazdki anyżu. Puszkę (może być także słoik) szczelnie zamknij. Cukier nabierze aromatu już po kilku dniach, ale najlepszy będzie po 2-3 tygodniach.

Groszek cukrowy

Reklama

Sezon na niego trwa bardzo krótko. Jest wyjątkowy, ponieważ można go jeść na surowo. Chrupiące strączki doskonale pasują do wielu surówek i sałatek, a także do dekoracji letnich zup jarzynowych.

Przesolone mięso

Jeśli przesoliłaś przygotowane na obiad kotlety lub udka kurczaka, nie martw się. Przyrządź szybko ulubiony sos domowników. Nie dodawaj do niego jednak soli. Na koniec włóż do sosu przygotowane mięso i krótko razem pogotuj.

Mięsny farsz do warzyw

Ziemniaki, bakłażan, cukinia, pomidory, papryka czy będąca przebojem sezonu kalarepka doskonale smakują z farszem z mięsa mielonego. By go przygotować, zeszklij na oleju posiekaną cebulę i 1-2 ząbki czosnku. Dodaj mięso, smaż, aż będzie miękkie. Nadziej warzywa. Zapiekaj w piekarniku, duś w bulionie lub grilluj (w folii aluminiowej).

Szpinak na wiele sposobów

Liście młodego szpinaku możesz dusić z czosnkiem oraz śmietaną, podawać z zasmażką, gotować w zupie, używać do faszerowania naleśników czy pierogów, dodawać do lazanii lub serwować w sałatkach. Surowy szpinak świetnie komponuje się z serem pleśniowym i orzechami, truskawkami i marynowanym zielonym pieprzem oraz łososiem i grejpfrutami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Błysk, odważne i wyróżniające się stroje, kolorowe maski oraz długie tańce i świetna zabawa! Czas karnawału to również okazja do urozmaicenia każdego przyjęcia tematycznymi dekoracjami, zwłaszcza... więcej