Kukurydza. Z czym i jak ją jeść

Jemy ją w całości w kolbach lub same ziarenka dodajemy do różnych potraw. Małe, ale żółte, wyraziste, wielu potrawom nadają ciekawy smak.

Zdjęcie

Kukurydza z grilla ma wyjątkowy smak /123/RF PICSEL
Kukurydza z grilla ma wyjątkowy smak
/123/RF PICSEL

Zdjęcie

Kukurydza z grilla ma wyjątkowy smak /123/RF PICSEL
Kukurydza z grilla ma wyjątkowy smak
/123/RF PICSEL

Kukurydza jest pożywna i zawiera dużo skrobi, tak więc lubią ją wegetarianie, a dzieci uwielbiają. Warto ją jeść, gdyż jest bogata w witaminy B, E i A.

Słodkawa, o delikatnym smaku; świetnie komponuje się też z innymi składnikami, podkreślając ich smak. W wersji na słodko łączy się ją z rodzynkami, ananasem i cytrusami.

Reklama

Udane towarzystwo: Kukurydza podawana na ostro dobrze smakuje z parmezanem, curry, czosnkiem oraz papryczką chili. Jeśli lubisz pikantne smaki,  podsmaż na maśle kukurydzę z puszki z posiekaną cebulą, kminkiem, kardamonem, chili i podlej odrobiną soku z cytryny. Tak przyrządzoną kukurydzę podawaj na ciepło jako sałatkę do głównego dania albo jako przekąskę. Kukurydza na ostro może być też dodatkiem do pieczonych mięs. Niektórzy mieszają ją z ugotowanym ryżem i świeżymi liśćmi pietruszki, rozmarynu i tymianku.

Proste smaczne: Kukurydza często zastępuje zielony groszek, ale można ją też łączyć z fasolą i soją. Dobry zestaw to oliwki, kukurydza z puszki, zielony ogórek, kapary i tuńczyk w sosie własnym. Do tej mieszanki dorzuć pokrojony żółty ser i jajko na twardo. Sos robimy z majonezu, a dla odchudzających się z jogurtu i oliwy.

W różnych wersjach: W Meksyku bardzo popularna jest zupa krem z kukurydzy, doprawiana cynamonem i chili. Zanim zmiksujesz żółte ziarenka, podsmaż je na patelni. Zupę możesz zrobić w różnych wariantach, np. z mlekiem kokosowym i imbirem.

Jak ją gotować?

Kukurydzę w kolbach gotuje się na kilka sposobów. Niektórzy wrzucają ją do zimnej wody i dosypują do niej cukru, a nie soli, bo ta utwardza ziarna kukurydzy w procesie gotowania.

W takim przypadku kukurydzę gotujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Ale można też wrzucić kukurydzę na wrzącą, osoloną wodę i gotować ją 5 minut, bo dłuższe gotowanie sprawia, że ziarna są twarde.

Ta w kolbach najlepiej smakuje grillowana lub ugotowana, polana roztopionym masłem, posypana zmielonym kminkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Do niedawna były symbolem głupoty, dziś wiadomo, że kury to jedne z inteligentniejszych ptaków. Nieźle liczą, mają doskonałą pamięć i potrafią „rozmawiać”, używając kurzego języka – każda z tych... więcej