Kuchnia azjatycka: Warto wiedzieć

Przepisy na dania kuchni azjatyckiej często wykorzystują chili. Pamiętajmy, że potrawa z dodatkiem chili staje się tym ostrzejsza, im dłużej ją gotujemy. Krótko smażona, będzie bardziej aromatyczna i mniej ostra.

Przed smażeniem ryżu

Aby smażony ryż nie sklejał się, trzeba go uprzednio ugotować i całkiem wystudzić. Powinien być twardy.

Makaron ryżowy

Jest cieniutki, przejrzysty. Najpierw należy go namoczyć w gorącej wodzie, aż zmięknie. Od sączyć i dodawać do smażonych w woku chińskich dań. Ma łe wiązki suszonego makaronu, szybko usmażone w głębokim tłuszczu, stanowić będą dekoracyjne przybranie.

Reklama

Kuchenni pomocnicy

Oswoić azjatycką kuchnię pomo że Hortex Mieszanka chińska (warzywa z kiełkami fasoli mung i chińskimi grzybami). Do dań ryżowych z kurczakiem polecają się: Tesco Sos słodko-kwaśny oraz Knorr Fix do potraw chińskich.

Smak sushi podkreśli Blue Dragon Sos Teriyaki (na bazie sosu sojowego i słodkiego sake). Można go też użyć jako glazury do mięs.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również