Krótki kurs dobrego wekowania

Zapanowała prawdziwa słoikomania! Każda z nas chce się pochwalić choć kilkoma słoiczkami własnej produkcji. Dotąd nie uległaś modzie? Teraz się skusisz! To proste.

Dezynfekcja i pasteryzacja

1. Jakość słoików. Od ich stanu wiele zależy. Powinny być nieuszkodzone, bez pęknięć i odprysków. Należy je dobrze zdezynfekować: w garnku na dnie ułóż ściereczkę. Włóż słoiki, otworami skieruj w górę. Oddziel słoiki drugą ściereczką, żeby się nie dotykały. Zalej wodą ok. 5 cm ponad krawędź słoików. Gotuj ok. 30 minut. Zostaw do wysuszenia i ostygnięcia.

Nigdy nie wycieraj ścierką, bo to pożywka dla bakterii i pleśni! Możesz też przygotować słoiki w piekarniku: ustaw je na blasze i włóż do zimnego piekarnika. Ustaw na temperaturę 170 st. C. Trzymaj słoiki ok. 15 minut.

Reklama

Inne sprytne pomysły to umieszczenie słoików w zmywarce i użycie programu o najwyższej temperaturze lub wstawienie ich z odrobiną wody do mikrofalówki (nastawiamy na 2-3 minuty, bez nakrętek!).

2. Ochrona przed pleśnią. Najprostszym sposobem zabezpieczenia przetworów przed zepsuciem jest pasteryzacja. Zabezpiecza żywność na kilka miesięcy. Przez 20 minut podgrzewamy słoiki pod przykryciem w wodzie o temperaturze 90 st. C lub przekładamy przetwory do słoików wyparzonych w piekarniku (30 minut w 110 st.).

Po wyjęciu natychmiast napełniamy słoje gorącymi przetworami, zakręcamy pokrywki, odwracamy naczynia do góry dnem i nakrywamy kocem. Czekamy do wystygnięcia.

3. Najnowsza generacja. Na rynku pojawiły się niedawno słoiki, dzięki którym można znacznie przyspieszyć proces przygotowania przetworów.

Wyróżnia je warstwa silikonu, którą wzmocnione są nakrętki. Dzięki temu nie przepuszczają powietrza, są bardzo szczelne i nie wymagają gotowania, a produkt jest tak samo zabezpieczony jak przy tradycyjnej pasteryzacji. Do czystych słoików przełóż gorący dżem czy marmoladę, zakręć i... gotowe!

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Olivia

Zobacz również