Kolendra i jej zastosowanie

Nazywana pietruszką chińską, w magiczny wręcz sposób odmienia smak najprostszych dań. Działa tonizująco na żołądek, wspomaga trawienie i chroni przed nowotworami jelita grubego. Naprawdę warto ją jeść!

Natka kolendry fantastycznie aromatyzuje grillowane ryby, owoce morze, mięsa z patelni, sałatki. Przechowuj ją w lodówce, zawiniętą w wilgotną ściereczkę. Ponieważ jej żywot jest bardzo krótki, najlepiej zużyć ją jak najszybciej.

Reklama

Jeżeli dodajesz listki kolendry do potrawy gorącej, pamiętaj, że wysoka temperatura znacznie obniża walory smakowe tego zioła i powoduje jego ciemnienie. Przyprawiaj nim więc dania tuż przed podaniem.

Zupa azjatycka z kolendrą

Na oliwie podsmaż kawałki piersi kurczaka. Zalej bulionem warzywnym,dodaj pokrojone jabłka, marchewkę i liść laurowy. Gdy marchew zmięknie, dopraw 4 łyżeczkami curry, pieprzem i solą. Pogotuj 12 minut, a następnie dodaj pokrojoną kapustę pekińską i sos sojowy. Zupę podawaj obficie posypaną świeżą kolendrą.

A może z owocami morza?

Kolendra podbije smak podduszonych w maśle czosnkowym krewetek królewskich. Przed posypaniem kolendrą wymieszaj w kubeczku sok z cytryny z płatkami chili i polej tym krewetki. Dopiero tuż przed podaniem posyp danie natką.

Kurczak z kolendrą

Z oleju, czosnku, soli, pieprzu, majeranku, kuminu i lekko rozgniecionych ziaren kolendry zrób marynatę. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw je na całą noc.

Godzinę przed pieczeniem wyjmij kurczaka z lodówki. Piecz w 200º C przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160º C i piecz jeszcze godzinę. Na samym końcu zapiecz mięso w temperaturze 200º C. Palce lizać!

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej