Kapusta - do jakich dań dodawać

Najpopularniejsza jest biała. Uniwersalna, łatwo ją ugotować, ukisić czy poszatkować na lekką surówkę. Ale warto sięgać też po inne odmiany – kapustę włoską, pekińską, czerwoną i najmniejszą z kapust, czyli brukselkę. Włoska dobra jest na gołąbki (np. z rybą zamiast mięsa) i do zup. Według staropolskiego przepisu można dusić ją przyprawioną miodem i winem. Ponoć właśnie tak przygotowaną jadano w So plicowie.

Pekińska kapusta trochę przypomina sałatę. Oprócz podanej na surowo w sałatce czy surówce można ją usmażyć w woku, np. z grzybami, a także dodać do zapiekanki. Dobre połączenie na ciepło tworzy z makaronem i żółtym serem.

Reklama

Czerwona kapusta smakuje wyśmienicie duszona w czerwonym wytrawnym winie z jabłkiem, ale też z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Jej liście można wykorzystać do gołąbków.

Brukselkę można chrupać surową, ale świetna jest też duszona w soku pomarańczowym, zapiekana w piekarniku oraz dodana do tarty czy omletu.

Kapustę krótko gotujmy lub duśmy.

Wyjątkami od tej zasady są bigos i kapuśniak na wędzonce. Rozgotowana traci wartości odżywcze, a przede wszystkim smak. Jednak w dużej mierze dotyczy to młodej kapusty.

Późniejsze odmiany, mające bardziej zwarte główki wymagają dłuższego gotowania oraz więcej dodatków smakowych. Warto przyprawiać kapustę ziołami. Świetne będą majeranek, kminek, bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, rozmaryn, jałowiec.

Nie tylko polepszą smak kapuścianych dań, ale też ułatwią trawienie i zapobiegną wzdęciom. Zimą nie żałujmy sobie kiszonej kapusty, także czerwonej.

Zawiera sporo witaminy C oraz kwas mlekowy wspierający układ odpornościowy i trawienny. Wystarczy zetrzeć do niej marchewkę, jabłko, doprawić oliwą z oliwek i odrobiną cukru i mamy wyśmienitą surówkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego... więcej