Jakie owoce dodać do ciasta

Gdy okaże się, że mamy zbyt mało owoców do ciasta (malin, truskawek, moreli itp.), zawsze możemy uzupełnić je plasterkami jabłek (smakowo dobrze łączą się z większością owoców).

Reklama

Jeśli natomiast zdarzy się, że zabraknie nam jabłek na szarlotkę albo chcemy nieco odmienić jej smak, wykorzystajmy rabarbar. Pokrojony w kostkę, dusimy pół na pół z jabłkami (albo bez jabłek) – najlepiej bez cukru lub z niewielką jego ilością. Ewentualnie doprawiamy cynamonem.

Szybko dla kruchości

Sekretem udanego ciasta kruchego (czyli tradycyjnego spodu szarlotki) jest schłodzenie masła, szybkie posiekanie go z pozostałymi składnikami oraz możliwie szybkie zarobienie ciasta (żeby go nie ogrzewać dłońmi).

Zniewalająca beza

Kisiel w kolorze różowym (wiśniowy, żurawinowy) warto dodać (oczywiście w formie sproszkowanej) do ubitych białek na bezę (która zwieńczy szarlotkę). Beza zyska atrakcyjną barwę, będziej bardziej ciągnąca i puszysta – niczym „ptasie mleczko”.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Sypialnia to jedno z najważniejszych miejsc w domu, przestrzeń, która powinna być naszą oazą spokoju. Pragniemy nie tylko w niej odpoczywać, ale także spędzać czas z najbliższymi. Aby tak było,... więcej