Jakie jajka kupować?

Jajka królują na wielkanocnym stole. Mogą być podane na wiele sposobów – często faszerowane, ale też w sosie, w galarecie, w sałatce. Są źródłem pełnowartościowego białka, więc na co dzień mogą zastąpić mięso w daniu obiadowym.

Żółtka wykorzystujemy jako bazę sosów, kremów, ciast, koktajli i deserów. Białko świetnie spulchnia wypieki, a dodane do mielonego mięsa spaja masę niczym klej.

Zwróćmy uwagę na to, skąd pochodzą jaja.

Reklama

Mówi o tym pierwsza cyfra na stemplu. Za najsmaczniejsze i bogate w składniki odżywcze uważane są jaja 0 – kury biegają wolno na powietrzu, skubią trawę, dostają karmę z certyfikatem ekologicznym.

Także jaja z cyfrą 1 – kury żyją w kurniku, ale mają możliwość chodzenia po podwórku, jedzenia roślin, robaków. Jednak wybierając jaja 0 i 1, warto sprawdzić, czy nie pochodzą z województw objętych alarmem smogowym (bo mogą zawierać dioksyny).

Jaja 2 i 3 są uważane za gorsze, gdyż kury są karmione sztucznie, nie wychodzą na powietrze. Ale wbrew pozorom mogą być zdrowsze, gdyż ich chów i karma podlegają stałej kontroli.

Możemy zrobić prosty test na świeżość jajek.

Do szklanki z wodą wsypujemy 1,5 łyżeczki soli i wkładamy jajo. Świeże zostanie na dnie szklanki, nieświeże wypłynie na powierzchnię wody.

Jeśli „przegotujemy” jajko, trzymając je w garnku powyżej 10 min, białko będzie gumowate, a wokół żółtka powstanie szara obwódka. Gdy nie wiemy, czy jajo jest ugotowane, wystarczy zakręcić je na stole wokół własnej osi. Ugotowane – kręci się, surowe nie.

Najłatwiej obrać jajko pod strumieniem zimnej wody. Natomiast gdy chcemy ładnie przekroić ugotowane na pół, należy na chwilę zanurzyć nóż we wrzątku, a wtedy żółtko nie przyklei się do noża.

System hodowli

0 − jajka z chowu ekologicznego 1 − jajka z hodowli na wolnym wybiegu 2 − jajka z chowu ściółkowego 3 − jajka z chowu klatkowego

Oznaczenia zakładu

Po oznaczeniu kraju (PL) dwie pierwsze cyfry to kod województwa, dwie następne – powiatu z którego pochodzą jajka.

Kody można sprawdzić na stronie http://zylla.wipos.p.lodz.pl/ut/kody-GUS.html. Dalsze cyfry dotyczą zakładu produkcyjnego (kod zakresu działalności i kod firmy w powiecie).

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej