Jak zrobić pasztet?

Oto kilka sprawdzonych kulinarnych sztuczek, które sprawią, że twój pasztet będzie delikatny i apetyczny, a ty wśród zachwyconych domowników i gości zyskasz miano supergospodyni!

Wszystko jedno, z jakiego mięsa robisz pasztet, zadbaj o to, by w masie znalazła się też podsmażona, zmielona wątróbka. Nadaje pasztetowi delikatny smak. Zacznij od namoczenia jej w mleku.

Reklama

Obowiązkowym składnikiem masy pasztetowej są też namoczone (w wodzie albo w mleku), bardzo starannie odciśnięte bułki. Dodaj je do zmielonego już mięsa i dopiero przypraw masę.

Nim masę na pasztet nałożysz do foremek (najlepsze są te przeznaczone do pieczenia keksów), wyłóż je plasterkami słoniny albo boczku. Upieczony pasztet zachowa wilgotność.

Chcesz zapiec pasztet w cieście? Postaw na delikatne i bardzo kruche francuskie. Na płat ciasta wyłóż upieczony pasztet. Przykryj drugim kawałkiem, zlep brzegi. Piecz 10 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również