Jak zrobić masło klarowane?

Jest przydatne do głębokiego smażenia i pieczenia, bo można je podgrzać do wysokiej temperatury, nie obawiając się przypalenia

1. Masło klarowane przygotowujemy z mas ła o zawartości tłuszczu minimum 82-proc. Celem klarowania jest pozbycie się 18-proc. wody.

Reklama

2. Kostkę masła włóż do rondelka z grubym dnem i stop na małym ogniu (w tym czasie wytworzy się piana, czyli białko).

3. Rondel zdejmij z ognia i na chwilę odstaw, by lekko „uspokoić” pianę. Następnie tę pianę zbierz łyżką. Będący na wierzchu złocisty płyn ostrożnie wlej do miski – na dnie w rondlu zosta nie woda.

Masło odstaw w chłodne miejsce do stężenia, by się ścięło.

4. Masło klarowane z powodu małej zawartości wody jest dużo trwalsze niż zwykłe masło. Szczelnie zamknięte w chłodziarce możesz przechowywać nawet kilka miesięcy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Dostarczanie najwyższej jakości wiąże się z odpowiedzialnością, którą Nespresso ponosi nie tylko wobec konsumentów, ale także wobec środowiska. Dlatego od wielu lat, z niezmiennym zaangażowaniem,... więcej