Jak zrobić domowy makaron

Mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wbij jajka, wsyp sól. Składniki dokładnie wymieszaj. Wlej odrobinę letniej wody i zagnieć ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj i pokrój na 10 centymetrowe plastry.

Reklama

Aby makaron dobrze podsechł na stolnicy, rozłóż czystą szmatkę, połóż na niej płat makaronu i przykryj drugą. Stolnicę posyp mąką i ułóż na niej wysuszone płaty makaronu. Ułóż jeden na drugim, obsypując je obficie mąką. Zwiń je w rulon.

Ciasto pokrój nożem na wstążki o szerokości około 1 cm. Po pokrojeniu chwyć końcówkę wstążki i rozwiń ją, następnie ułóż w gniazdka na stolnicy i pozostaw do wysuszenia. Świeży makaron jajeczny możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego... więcej