Jak zrobić barwioną masę?

Może mieć wiele kolorów, ale ważne, by była zwarta i gęsta. Tylko taka pięknie ozdobi ciasta

Reklama

MAREK KROPIELNICKI (Marco Blue) urodził się w Anglii, obecnie mieszka w Polsce. Chętnie odkrywa naszą bogatą przyrodę i delektuje się naturalnymi smakami. Inspiruje go kuchnia włoska; lubi nowoczesne techniki gotowania.

1 Do miski włóż 25 dag marga ryny (koniecznie białej, nie żół tej, bo łatwiej i lepiej się zabarwi). Miękką margarynę najlepiej od razu podziel w palcach na kawałki.

2 Miksuj margarynę na dużych obrotach, wsypując powoli ok. 80 dag cukru pudru. Dodaj jedno białko (dzięki niemu masa będzie miała aksamitną konsystencję).

3 Do miseczki wlej kilka kropli barwnika (do kupienia w cukier niach, hurtowniach cukierniczych). Wlej niewielką ilość zimnej wody, dokładnie wymieszaj.

4 Barwnik dodawaj po łyżeczce do miksowanej masy (ilość w zależności od koloru, jaki chcesz uzyskać). Dobrze wymieszaj.

5 Do masy możesz dodać esencję pomarańczową. Gęstą masę przykryj folią spożywczą, włóż na 1-2 godziny do lodówki (schło dzona nie będzie się rozwarstwiać).

6 Zimną masę włóż do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Dowolnie ozdób ciasta i torty.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej