Jak uratować zwarzoną masę?

1 Najczęściej warzy się krem budyniowo-maślany. Co można wtedy zrobić? Naczynie ze zwarzonym kremem ostrożnie umieść nad garnkiem z gotującą się (parującą) wodą. Zwarzony krem możesz też wstawić do drugiego, większego naczynia z gorącą wodą i dalej miksować.

Reklama

2 Można też spróbować dodać do zwarzonego kremu trochę wrzątku (dosłownie 2-3 łyżki) i miksować jeszcze przez chwilę. Niektórzy do zwarzonej masy wsypują również odrobinę sody, (pół łyżeczki) i miksują wszystko przez dwie minuty.

3 Innym sposobem na uratowanie kremu jest ponowne utarcie miękkiego masła w osobnym rondlu. Stopniowo dodajemy do niego zwarzony krem. Powinien się zmienić w gładką masę bez grudek.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej