Jak uratować przesoloną sałatkę?

1 Jeśli robiłaś zwykłą sałatkę z warzyw i wyszła za słona, najprościej byłoby dodać do niej jeszcze trochę ugotowanych, pokrojonych warzyw, ale już ich nie solić. Dokrój np. marchewkę, pietruszkę, jajko.

2 Jeśli nie chcesz od nowa gotować i dokrajać warzyw, zastosuj prostszą metodę. Obierz jednego ziemniaka i umytego, surowego włóż w całości na 20 minut do sałatki lub surówki. Ziemniak pochłonie sól, a to złagodzi smak przygotowywanego dania.

Reklama

3 Dobrym sposobem na uratowanie przesolonej potrawy z warzyw może też być nabiał. Do ostrej sałatki dołóż 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Lekko zamieszaj i gotowe! Danie nie będzie już tak ostre.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Czyste szkło bez chemii

    Znajdujące się w każdej kuchni: soda, sól czy ocet skutecznie usuną plamy, zacieki oraz tłuszcz z delikatnych tafli. Mają jeszcze jedną zaletę – czyszcząc, nie uczulają! więcej