Jak ugotować dobry żurek?

To typowo słowiańska kwaśna zupa, serwowana w polskich domach w czasie świąt Wielkiej Nocy. Jej nazwa pochodzi od dawnego niemieckiego słowa „sūr”, które znaczy kwaśny.

W zależności od regionu żurek bywa zabielany mlekiem lub śmietaną, przygotowany z wywarem z kości i jarzyn lub z grzybami. Gotuje się go z kiełbasą, wędzonym boczkiem czy żeberkami.

Po staropolsku

Reklama

Kawałek boczku zalej wodą, dodaj seler, pietruszkę i cebulę. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mięso pokrój i podsmaż.

Do wywaru wlej 2 szklanki zakwasu na żur i zagotuj. Dopraw czosnkiem, kminkiem, majerankiem. Dodaj pół szklanki kremówki i włóż podsmażony boczek.

A może po śląsku?

Garść suszonych grzybów zalej wrzątkiem. Gdy zmiękną, pokrój je i z wywarem przelej do większego garnka. Gdy zacznie wrzeć, włóż wędzony boczek i gotuj pół godziny.

Osobno ugotuj ziemniaki. Wędzoną kiełbasę i pieczarki pokrój, cebulę posiekaj. Podsmaż kiełbasę, dodaj cebulę i zrumień ją.

Z zupy wyjmij boczek i odłóż. Do wywaru włóż kostkę rosołową, liść i ziele. Zagotuj. Dodaj pieczarki, kiełbasę i cebulę. Boczek pokrój i dodaj do zupy. Gotuj pół godziny. Pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek.

Część zakwasu wlej do gotującej się zupy i mieszaj. Gdy grudki się rozpuszczą, znów wlej część zakwasu. Powtarzaj, aż żur będzie gęsty. Dołóż ziemniaki.

Jak zrobić zakwas?

Do słoika wsyp szklankę mąki żytniej z otrębami, zalej to litrem ciepłej wody i wymieszaj drewnianą trzepaczką. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych, czosnek oraz piętkę chleba na zakwasie.

Zakwas przykryj lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcaj słoika szczelnie. Odstaw zakwas na parę dni (od trzech do pięciu) w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie spleśniał. Zakwas wykorzystaj do żurku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Uwaga na kleszcze

    Przenoszą bardzo poważne choroby, które mogą zagrozić zdrowiu i życiu Twojego pupila. Nie lekceważ więc sprawy i przygotuj się na sezon kleszczowy. więcej