1 Bądź kreatywna w ich przyrządzaniu. Zamiast popularnej sałaty masłowej czy lodowej, wypróbuj też rukolę, kawałki cykorii, roszponkę, a także szpinak. Śmiało sięgaj po rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek.
2 Sałatka raczej nie powinna być tucząca. Ale jeśli ma zaspokoić głód, powinno się w niej znaleźć białko: drób, chude mięso, ryby albo owoce morza. Jednak przesada nie jest wskazana. Sałatka z kurczakiem, jajkiem i serem będzie bombą kaloryczną.
3 A jaki dressing? Do tego typu dań najlepsza jest oliwa z oliwek, olej z pestek dyni albo lniany. Unikaj tuczących majonezów i sosów na bazie śmietany. A jeśli do sałatki dodajesz kawałki awokado (bogate w zdrowe tłuszcze) czy orzechy, nie trzeba już polewać jej oliwą.