Jak przyrządzać kurki

W lesie łatwo je dostrzec i trudno pomylić z innymi grzybami. Na dodatek nigdy nie są robaczywe! Kurki są zaliczane do grzybowej arystokracji.Rosną od połowy czerwca do końca października. Wykorzystaj ich sezon!

Pieprzniki jadalne, bo taka jest botaniczna nazwa kurek, najłatwiej znaleźć w lasach iglastych. Grzyby mają delikatny aromat, są twarde i wyjątkowo smaczne.

Najlepsze są kurki z lekko rozwiniętymi kapeluszami. Można je smażyć, zapiekać, dusić, gotować, a także pasteryzować, kisić i zamrażać, czyli zrobić z nimi niemal wszystko, a zawsze wyśmienicie smakują.

Reklama

Czyści się suche grzyby, a następnie szybko płucze, żeby nie nasiąkły wodą, i osusza. Soli się po usmażeniu (posolone wcześniej wydzielają dużo soku, który utrudnia smażenie). Potrawy z grzybów najlepiej jeść w dniu, w którym zostały przyrządzone. W lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 48 godzin. Uwaga! Grzyby są ciężko strawne i mogą uczulać.

WAG

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego... więcej