Jak przygotować szparagi?

Szparagów zielonych nigdy nie obieraj (w przeciwieństwie do białych). Opłucz je, a potem jedynie odkrój kilkucentymetrowe, zdrew niałe końce tak, by szparagi były równej wielkości (ułatwi to ich gotowanie).

Reklama

Obieraczką do jarzyn pokrój wzdłuż na cienkie, długie paski, zaczynając od grubszego końca. Takie szparagi możesz zjeść na surowo.

Świeżo pokrojone paski szparagowe włóż do miski. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.

Szparagi dokładnie wymieszaj widelcem z powstałym sosem. Możesz podać od razu lub wstawić na 10-15 minut do lodówki. Pasuje do nich świeża bagietka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej