Jak przechowywać żywność?

Przyprawy i spółka

Przypraw lepiej nie trzymać w torebkach, w których je kupiliśmy. Przesypane do zamykanych pojemników nie stracą aromatu i nie zwilgotnieją. Podobnie traktujmy makarony, kasze, fasolę itp.

Wypróbuj

Reklama

Po rodzinnej uroczystości często na talerzach zostaje pokrojona szynka, baleron... Jest prosty sposób, aby wędlina nie obeschła:

ułóż plasterki w pojemniku z tworzywa, przekładając każdy liśćmi umytej i osuszonej zielonej sałaty. Zamknij i wstaw do lodówki.

Sztuka przechowywania w lodówce

W czasie świąt, gdy półki w chłodziarce uginają się od jedzenia, warto pamiętać, jak je przechować. Wędliny, mięso i ryby trzymajmy w pojemnikach lub zakrytych garnkach na środkowej lub najniższej półce (4,5-2ºC).

Produkty nietrwałe, np. pokrojone, warto wkładać do pojemników próżniowych (usuwa się z nich pompką powietrze; zestaw od ok. 35 zł). Nabiał „lubi” półkę środkową. Warzywa mogą leżeć najwyżej wraz z wodą (7ºC) lub w szufladzie (10ºC). W lodówce nie trzymajmy pomidorów.

Folia spożywcza

Idealna do zasłaniania odkrytych salaterek czy półmisków z jedzeniem. Dzięki niej nie mieszają się zapachy potraw w lodówce, a jedzenie nie obsycha i dłużej zostaje świeże.

Folia aluminiowa

Upieczone mięsa, ryby i warzywa warto przechowywać w folii aluminiowej (świeżo urwanej, a nie tej, w której się piekły). Dzięki niej zachowają aromat przypraw i pozostaną soczyste.

Jak zachować świeżość ciast i pieczywa

1. Upieczone ciasta warto przechowywać w temp. pokojowej owinięte ściereczką lub w pojemniku plastikowym albo szklanym. Ciasta z kremem – w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.

Jeśli przygotujemy zbyt dużo ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego, warto zawinąć je w folię i zamrozić (do 2 miesięcy).

2. Zapas pieczywa na 2-3 dni najlepiej przechowujmy w papierowych torebkach i folii lub owinięte ściereczką oraz folią w chlebaku. Bułki i chleb można też zamrozić (przechowujemy je do 3 miesięcy).

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej