Jak przechowywać warzywa i owoce?

Jarosze mają raj – warzyw i owoców jest zatrzęsienie. Czasem aż żal nie kupić więcej, bo takie tanie... I często się marnują! Jak je przechowywać, by się nie popsuły za szybko?

Ogórków, cukinii i pomidorów nie należy trzymać w lodówce – one nie lubią niskich temperatur. Lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej.

W lodówce szybciej zgniją ziemniaki i cebula. Trzymaj je w koszu – w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. Czosnku też nie chowaj do lodówki. Najrozsądniej kupić warkocz i powiesić go w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscu.

Reklama

Warzyw i owoców nie przechowuj w lodówce razem. Wkładaj je do osobnych pojemników, wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną dobrze wilgoć. Dzięki temu produkty dłużej pozostaną świeże.

Z kolei zielonych warzyw (sałata, brokuły, szparagi, ogórki) nie przechowuj z warzywami i owocami wydzielającymi etylen (papryka, pomidory, banany, jabłka, gruszki), bo wtedy szybciej zżółkną i się zepsują.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Twoje Imperium

Zobacz również