Jak przechowywać dynię?

Całą dynię możesz przetrzymywać nawet do sześciu miesięcy w temp. 10°C, najlepiej w ciemnym i przewiewnym miejscu. Warzywo źle znosi bardzo wysokie i zbyt niskie temperatury.

Przekrojone kawałki dyni powinny być owinięte folią spożywczą. W ten sposób możesz ją przechowywać do pięciu dni w lodówce.

Reklama

Miąższ może być zamrażany w kawałkach lub w formie przecieru. Aby zamrozić kawałki dyni na surowo, należy ją obrać, wydrążyć pestki i pokroić.

Nie powinno się upychać kawałków dyni zbyt ciasno, ponieważ zamrożą się w jeden blok, co później utrudni oddzielenie pojedynczych porcji.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Nieokiełznany konsumpcjonizm jest jednym z czynników wyniszczających nasze zdrowie i planetę. Wg raportu ONZ przemysł odzieżowy - obok mięsnego, naftowego i węglowego - jest jednym z najbardziej... więcej