Jak podawać i pić wino?

Choć ten alkohol jest dobrze znany każdemu, warto przypomnieć, w czym i do czego go pić. Oto kilka rad, jak obchodzić się z tym eleganckim trunkiem.

Reklama

Czerwone wina podajemy w kieliszkach na wysokiej nóżce, dużych i szerokich, by wino miało przestrzeń. Białe wina powinniśmy nalewać do kielichów smukłych, na niskiej nóżce.

Wino czerwone półwytrawne serwujemy do dań mięsnych, dobrze przyprawionych. Ten rodzaj wina podkreśli ostre i pikantne smaki potraw.

Białe półwytrawne wino dobrze komponuje się z owocami morza, lekkimi przekąskami i świeżymi owocami.

Wino półsłodkie wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, ale także łączy się z daniami, które są wyraziste, dobrze przyprawione i lekko słodkie.

Czerwone wina podajemy w temperaturze ok. 18°C. Wina białe – schłodzone do 8-12°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej