Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Jak co roku ruszamy w las po skarby do kuchni. Róbmy to jednak z głową!

Uwaga na muchomory!

Dusimy je, suszymy, marynujemy – sezon na grzyby w pełni. Jednak róbmy to, pamiętając o swoim bezpieczeństwie – nie przynośmy do domu grzybów, których nie jesteśmy pewni. Nie zrywajmy samych kapeluszy i zostawmy w lesie małe egzemplarze. Bo możemy pomylić grzyby jadalne ze śmiertelnie trującymi!

Reklama

Muchomor zielonawy, sromotnikowy, biały, jadowity. To one są podobne do czubajki kani, gołąbka zielonawego czy małej pieczarki. Ale muchomora w żaden sposób nie przyrządzimy tak, by był jadalny. Zawarta w nim amanityna ugotowana, zamarynowana, suszona – będzie aktywna!

Ta toksyna nieodwracalnie niszczy wątrobę i inne narządy. Objawy zatrucia pojawiają się dopiero po 8-12 godzinach od zjedzenia grzybów, gdy organizm jest już wyniszczany.

Jeśli po zjedzeniu grzybów masz: nudności, biegunkę, ból brzucha, głowy, wymiotujesz lub się pocisz, łzawisz, masz fale gorąca – wzywaj pogotowie!

Borowik nie szatan

Borowik szlachetny może być pomylony z goryczakiem żółciowym lub borowikami szatańskim i ponurym. Jadalny ma jasną nóżkę, bez siateczki, białe rurki kapelusza, trujące są ceglaste w zabarwieniu.

Koźlarz nie goryczak

Wydawałoby się, że trudno jest je pomylić z innymi grzybami. Jednak wyrośnięty goryczak żółciowy jest podobny do borowika i do dorosłego koźlarza babki (z brązowym kapeluszem). Różnią się smakiem. Koźlarz ma neutralny, goryczak zostawia gorzki smak! Nie zrywamy całego grzyba, odłamujemy kawałeczek kapelusza.

Kania nie muchomor

Podobna do muchomora sromotnikowego, cytrynowego lub białego sromotnikowego, kania ma pod kapeluszem kryzę. Muchomor zaś nogę ma osadzoną w pochwie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Co robić, by oddychać świeżym powietrzem?

    Skażone rujnuje nasze zdrowie. Ponad 95 procent zanieczyszczeń powietrza w Polsce pochodzi z domowych kominów i samochodowych spalin. więcej