Jak idealnie przyrządzić kurczaka

Zanim wrzucisz drób na patelnię...

Reklama

Mięso kurczaka płuczemy w zimnej (wręcz lodowatej) wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Soczyste kawałki nawet po długim smażeniu

By uniknąć wysuszenia mięsa w trakcie smażenia, warto je wcześniej zamarynować. Do marynaty na podwójną pierś kurczaka wystarczy wyciśnięcie soku z połówki cytryny, ząbek czosnku, pieprz i sól. Nacieramy nią drób i zostawiamy na 30 minut w lodówce.

Zioła podkreślą smak

Jeśli kurczak nie będzie podawany w pikantnym sosie, możemy go natrzeć bazylią, rozmarynem, oregano lub tymiankiem. Gdy przygotowujemy potrawy kuchni azjatyckiej, przyda się świeża kolendra.

Pieczeń, która nie wysycha w piecu

Przygotowując tradycyjnego pieczonego kurczaka, wcześniej przez godzinę moczmy go w solance (100 g soli na 2 l wody). W przypadku całego kurczaka możemy włożyć do środka korpusu przekrojoną cytrynę. I mięso będzie soczyste.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

TV14

Zobacz również

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego... więcej