Jak gotować makaron, by wyszedł idealny?

Reklama

1. Dobre proporcje. Na lekką przekąskę dla jednej osoby weź 5 dag suchego makaronu, na danie obiadowe – 10 dag.

2. Duża ilość wody. Na każde 10 dag makaronu weź 1 litr wody. Dzięki temu nie poskleja się w czasie gotowania.

3. Bez przepłukiwania. Jeśli makaron podajesz na gorąco, nie przelewaj go wodą! Przecież nie chcesz w ten sposób wypłu kać skrobi, która nadaje mu sprężystość i smak.

4. Łączenie z sosem. Makaron włóż na patelnię z sosem i razem podgrzej. Zimne sosy dodaj bezpośrednio na talerzu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Błysk, odważne i wyróżniające się stroje, kolorowe maski oraz długie tańce i świetna zabawa! Czas karnawału to również okazja do urozmaicenia każdego przyjęcia tematycznymi dekoracjami, zwłaszcza... więcej