Jak długo parzyć herbatę

Smak herbaty zależy od tego, jaką wodą jest zalewana i ile czasu parzona. I najważniejsze – każdy rodzaj herbaty ma swoje specjalne wymagania.

Raz potrzebny wrzątek, a raz gorąca woda

Gdy potrzebujesz pobudzenia, zaparz czarną herbatę. By wydobyć z niej to, co najlepsze, trzeba ją zalać tzw. białym wrzątkiem: wodą doprowadzoną do takiej temperatury, że pojawiają się w niej bąbelki i przyjmuje białą barwę. Parz ją ok. 4 minut.

Reklama

Herbatę zieloną zaparza się w wodzie o temperaturze 70-80°C. Aby taką osiągnąć, wystarczy pozostawić wrzątek na około 15 min. W tym czasie temperatura spadnie do ok. 75°C. Krótkie parzenie (3 min) da napar o właściwościach orzeźwiających, dłuższe (6 min) – relaksujących. Raz zaparzone listki można zaparzyć jeszcze raz.

Dobrze zaparzona herbata czerwona wspomaga odchudzanie. Listki należy zalać wodą o temp. 96°C (odczekać 7 minut po zagotowaniu) i parzyć 3-5 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Twoje Imperium

Zobacz również