Herbata - gatunki i właściwości

Reklama

Najlepiej kupować susz liści. Parzona z niego herbata ma smak i aromat, którym nie możemy się w pełni delektować, zalewając wrzątkiem saszetkę. Odpowiednie parzenie wydobywa z herbaty to co najlepsze.

Czarną i czerwoną zalewamy wodą 95ºC (czekamy minutę od zagotowania), zieloną, białą i żółtą 70-80ºC (9-6 min od zagotowania wody).

Na smak wpływa też jakość wody. Najlepsza jest źródlana lub przefiltrowana kranówka. Krótko parzona herbata do 3 min ma właściwości pobudzające, a powyżej 5 min – uspokajające.

Herbatę możemy aromatyzować.

Wystarczy wymieszać susz z przyprawami, np. cynamonem, goździkami czy kardamonem roztartymi w moździerzu. Możemy dodać suszone płatki kwiatów, np. róży, bławatka, jaśminu albo suszoną skórką pomarańczy czy grejpfruta. Smak herbaty wzbogacą też suszone maliny, jabłko czy pigwa.

Napar lub susz wykorzystamy do potraw. Ryby z grilla, dania azjatyckie komponują się z ryżem herbacianym – ryż gotujemy z dodatkiem liści zielonej herbaty, doprawiamy octem ryżowym. Karkówkę możemy dusić w naparze z czarnej herbaty zmieszanej z bulionem warzywnym.

Gatunki herbaty

Czerwona. Ma specyficzny ziemisto-korzenny smak i aromat. Polecana po tłustych, obfitych posiłkach. Znane gatunki: Pu-erh, Oolong, Puszong.

Czarna. Uniwersalna, pasuje do wielu potraw. Ma sporo kofeiny, mocny napar może zastąpić kawę. Cenione odmiany: Assam, Yunnan, Darjeeling.

Żółta. Mało znana, bardzo ekskluzywna. Wyróżnia ją subtelny smak, słodycz przeplata się z lekką nutą goryczy, ciemnej czekolady i kawy.

Biała. Delikatna w smaku, ale doskonale orzeźwia i pobudza. Idealna do picia w upalne dni oraz do deserów. Popularne gatunki: Pai Mu Tan, Silver Needle.

Zielona. Delikatna lub cierpka. Świetna zarówno do lekkich przekąsek, deserów, jak i potraw pikantnych. Popularne gatunki: Sencha, Gunpowder, Bancha.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Demaskujemy sztuczki operatorów

    Firmy coraz ostrzej walczą o klientów kablówki, telefonów i internetu. Aby zdobyć ich jak najwięcej i zatrzymać, stosują różne triki – "przereklamowują” swoje usługi lub nie mówią wszystkiego... więcej