Grzyby trujące: muchomor cytrynowy, muchomor plamisty, muchomor jadowity, muchomor czerwony

Zdjęcie

Muchomor cytrynowy /123/RF PICSEL
Muchomor cytrynowy
/123/RF PICSEL

Muchomor cytrynowy. Inne nazwy: płowy, żółty

JAK WYGLĄDA? Kapelusz mięsisty, o średnicy od 5 do 10 cm jest bladożółtawy, rzadziej żółtozielonkawy. U młodych grzybów jest półkolisty, u starszych płaski. Na powierzchni znajdują się nieliczne łatki o różnych rozmiarach.

Trzon ma od 5 do 15 cm wysokości i od 1 do 2 cm grubości. Biały lub żółtobiały, zwężający się ku górze. Na trzonie jest żółtawy pierścień, u dojrzałych grzybów często zwisa.

Reklama

Miąższ jest biały, kruchy, o łagodnym smaku i charakterystycznym zapachu ziemniaków. Nie zmienia barwy po przełamaniu.

GDZIE I KIEDY WYSTĘPUJE? Rośnie w lasach iglastych i mieszanych, sosnowych i świerkowych. Występuje najczęściej pojedyńczo lub w grupach. Można go spotkać od lipca do września.

UWAGA! Nie jest tak silnie toksyczny, jak np. muchomor sromotnikowy, ale może wywołać kłopoty gastryczne. Zawiera bufoteninę, tę samą substancja, która występuje w jadzie wydzielanym przez ropuchy.

Często bywa mylony z jadalną gąską zielonką i pieczarkami, bo występuje w odmianie białej.

Muchomor plamisty. Inne nazwy: panterowy, pstrokaty

Zdjęcie

Muchomor plamisty /123/RF PICSEL
Muchomor plamisty
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz o średnicy od 4 do ok.12 cm, u młodych grzybów jest kulisty, potem staje się wypukły i płaski. Brązowoszary, brunatny lub brązowożółty (w górach bywa czarnobrunatny). Pokryty białymi łatkami. Brzegi kapelusza są prążkowane.

Trzon o wysokości od 6 do15 cm i grubości od 1 do 2 cm jest biały, początkowo gruby i masywny, potem smukły, walcowaty, pusty w środku. Dołem szerszy, ma niewielkie zgrubienie z kilkoma rzędami wałeczków. Pod kapeluszem znajduje się gładki, błoniasty pierścień, który u starszych grzybów zanika.

Miąższ całkowicie biały, kruchy, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. W smaku łagodny, słodkomdły. Zapach przypomina rzodkiew lub surowy ziemniak.

GDZIE I KIEDY WYSTĘPUJE? Rośnie w lasach liściastych, rzadziej w iglastych, pojedynczo lub w grupkach po kilka sztuk. Od czerwca do października.

UWAGA! Grzyb silnie trujący. Zawiera toksyny działające na centralny układ nerwowy. Bywa mylony z jadalnymi muchomorami: czerwieniejącym i twardawym.

Muchomor jadowity. Inne nazwy: cętkowany, muchomor plamisty

Zdjęcie

Muchomor jadowity /123/RF PICSEL
Muchomor jadowity
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz o średnicy od 6 do 10 cm, początkowo jest owalny, później stożkowato dzwonkowaty, na koniec lekko wypukły. Powierzchnia gładka, sucha i jedwabista, podczas wilgotnej pogody lepka. Kolor biały, na wierzchołku bladożółty (z wiekiem może żółknąć). Na powierzchni czasami ma nieregularne duże łatki.

Trzon ma wysokość od 8 do 12 cm i grubości od 1 do 2 cm jest biały. W kształcie cylindryczny, z wiekiem wysmukły, zwężający się w górze i bulwiasto zakończony u podstawy. Na powierzchni są gęste, duże łuski i resztki osłony. Na trzonie biały pierścień, który jednak u starych grzybów może zanikać.

Miąższ biały, kruchy, nie zmienia koloru po przełamaniu. Smak łagodny, ale zapach nieprzyjemny.

GDZIE I KIEDY WYSTĘPUJE? W Polsce gatunek rzadki. Znajduje się na „Czerwonej liście roślin i grzybów Polski” – ma status E, czyli jest zagrożony wymarciem. Rośnie głównie w górskich lasach iglastych pod świerkami i sosnami, rzadziej w lasach mieszanych i liściastych pod bukami. Znajdziemy go także pod brzozami i na bagnach.

UWAGA! Zawiera te same substancje trujące, co zabijający muchomor sromotnikowy. Powoduje nieodwracalne uszkodzenie wątroby. Najczęściej bywa mylony z pieczarkami.

Muchomor czerwony. Inne nazwy: pospolity, zwyczajny

Zdjęcie

Muchomor czerwony /123/RF PICSEL
Muchomor czerwony
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz osiąga średnicę do 20 cm. U bardzo młodych grzybów jest kulisty, u starszych płaski i nieco wgłębiony na środku.

Powierzchnia gładka, u starszych przy brzegu delikatnie karbowana. Cały szkarłatnoczerowny kapelusz jest pokryty regularnie rozmieszczonymi łatkami, które łatwo się ścierają, zmyć je może także deszcz. W czasie wilgoci jest lepki.

Trzon dorasta do 20 cm i osiąga grubość do 3 cm. Jest walcowaty, za młodu pełny, potem pusty, biały lub żóły. Ma obwisły, biały (czasami żółtawy) pierścień.

Miąższ jest biały, kruchy, nie zmienia koloru po uszkodzeniu. Nie ma zapachu i jest łagodny w smaku.

GDZIE I KIEDY WYSTĘPUJE? Rośnie w różnego typu lasach liściastych, iglastych i mieszanych, szczególnie często pod brzozą brodawkowatą. Można go spotkać od czerwca do listopada.

UWAGA! Jest grzybem trującym, zawiera substancje toksyczne porażające układ nerwowy, jednak ze względu na charakterystyczny wygląd, do zatruć na szczęście dochodzi rzadko. W przeszłości robiono z niego truciznę na muchy.


Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Dostarczanie najwyższej jakości wiąże się z odpowiedzialnością, którą Nespresso ponosi nie tylko wobec konsumentów, ale także wobec środowiska. Dlatego od wielu lat, z niezmiennym zaangażowaniem,... więcej