Grzyby jadalne: podgrzybek złotopory, podgrzybek brunatny, podgrzybek zajączek, piaskowiec modrzak

Zdjęcie

Podgrzybek złotopory /123/RF PICSEL
Podgrzybek złotopory
/123/RF PICSEL

Podgrzybek złotopory. Inne nazwy: zajęczak, borowik złotawy

JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 3 do 10 cm. Początkowo jest wypukły, później rozpłaszcza się i czasami lekko zapada w środku. Skórka sucha, matowa, delikatnie omszona, barwy brązowej, żółtobrązowej, często z oliwkowym odcieniem. Podczas suszy pęka.

Trzon ma od 4 do 8 cm wysokości i grubość do 2 cm. Jest przeważnie walcowaty, zwężający się ku podstawie, często zgięty. Pod kapeluszem żółty, poza tym przeważnie zabarwiony na czerwono lub brązowo, często z podłużnymi włókienkami.

Reklama

Miąższ u młodych grzybów jest twardy, później delikatny, miękki i wodnisty. W kapeluszu jest żółty, po uszkodzeniu początkowo sinieje, a później czerwienieje.

W trzonie u starszych jest brązowoczerwony. Ma słaby zapach i nieco kwaskowaty smak.

GDZIE SZUKAĆ? W lasach iglastych i liściastych, a także w parkach. Rośnie pod bukami, sosnami i dębami (szkarłatnymi, bezszypułkowymi oraz szypułkowymi).

KIEDY ZBIERAĆ? Od czerwca do listopada.

NAJLEPSZY DO: Trzeba go natychmiast przerobić: ugotować lub poddusić, bo jest mało odporny na transport – szybko pleśnieje.

GATUNKI PODOBNE: Bywa mylony z jadalnym podgrzybkiem obciętozarodnikowym.

Podgrzybek brunatny. Inne nazwy: zajączek, siniak, czarnulka

Zdjęcie

Podgrzybek brunatny /123/RF PICSEL
Podgrzybek brunatny
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz może mieć nawet 15 cm średnicy. Jest gładki, u młodych półkolisty z podwiniętymi brzegami, u starszych rozpostarty. Ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowobrunatny.

Trzon ma do 4 cm grubości i do 10 cm wysokości. Jest jasnobrązowy, ma podłużne, ciemniejsze pręgi. U młodych zazwyczaj jest pękaty. W miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski.

Miąższ jest twardy, biały, w trzo nach starszych grzybów bywa zdrewniały. Przekrojony – lekko sinieje.

GDZIE SZUKAĆ? Najczęściej rośnie w starych lasach iglastych i mieszanych pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym, przy pniakach, nierzadko w mchu.

KIEDY ZBIERAĆ? Od czerwca do końca listopada.

NAJLEPSZY DO: Gotowania, duszenia, marynowania. Uwaga! Na surowo (suszony) może wywołać kłopoty gastryczne.

GATUNKI PODOBNE: Jest brany za jadalnego borowika sosnowego, u którego jednak miąższ i rurki nie sinieją.

Podgrzybek zajączek. Inne nazwy: borowik zajęczy, zajączek

Zdjęcie

Podgrzybek zajączek /123/RF PICSEL
Podgrzybek zajączek
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średni cę od 3 do 10 cm. U młodych grzybów jest półkolisty, u starszych rozpłaszczony, oliwkowobrązowy, czasami żółtobrązowy lub siwobrązowy. Brzeg długo podwinięty. Skórka zamszowa, zawsze matowa. Gdy jest sucho, często pęka.

Trzon osiąga wysokość do 10 cm, grubość do 2 cm. Jest smukły, zwężony u dołu, górą karbowany. Żółty lub czerwonobrązowy. Mogą pojawić się podłużne, ciemniejsze pręgi lub siateczka o bardzo wydłużonych oczkach.

Miąższ jest biały lub kremowy z żółtym odcieniem. W kapeluszu jest miękki i mięsisty, w trzonie włóknisty i twardy. Po przecięciu nie zmienia koloru.

GDZIE SZUKAĆ? Rośnie w lasach iglastych i liściastych, parkach, pod świerkiem pospolitym, limbą oraz dębem szkarłatnym.

KIEDY ZBIERAĆ? Od sierpnia do końca października.

NAJLEPSZY DO: Gotowania, duszenia, marynowania. Uwaga! Bardzo szybko pleśnieje i robaczywieje.

GATUNKI PODOBNE: Często jest brany za jadalnego podgrzybka złotoporego, który jednak ma bardziej popękany kapelusz i trzon o czerwonawym odcieniu. Podobny jest też do jadalnego podgrzybka żeberkowanego o oliwkowobrązowym kapeluszu.

Piaskowiec modrzak. Inne nazwy: podgrzybek siny, modrzak

Zdjęcie

Piaskowiec modrzak /123/RF PICSEL
Piaskowiec modrzak
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz o średnicy od 3 do 15 cm ma matową skórkę przypominającą zamsz. Jest kremowy lub brązowy. W miejscach zgniecenia pojawiają się ciemnoniebieskie plamy.

Trzon jest gąbczasty, później pusty, kremowy lub żółtawy. Ciemniejszy w kierunku podstawy, cylindryczny lub zgrubiały u dołu.

Miąższ ma biały lub kremowy. Uwaga! Wszystkie części po przekrojeniu albo uszkodzeniu szybko zmieniają kolor na błękitny, a nawet atramentowy.

GDZIE SZUKAĆ? Bardzo rzadki grzyb. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, najczęściej pod dębami, brzozami, wyłącznie na gruntach piaszczystych.

KIEDY ZBIERAĆ? Od lipca do października.

NAJLEPSZY DO: Bardzo smaczny w zupach i sosach. Ususzony ma kolor niebieski, ale traci go podczas obróbki cieplnej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Czyste szkło bez chemii

    Znajdujące się w każdej kuchni: soda, sól czy ocet skutecznie usuną plamy, zacieki oraz tłuszcz z delikatnych tafli. Mają jeszcze jedną zaletę – czyszcząc, nie uczulają! więcej