Grzyby jadalne: pieczarka łąkowa, mleczaj smaczny, mleczaj rydz, opieńka miodowa

Zdjęcie

Pieczarka łąkow /123/RF PICSEL
Pieczarka łąkow
/123/RF PICSEL

Pieczarka łąkowa. Inne nazwy: pieczarka polna, zwyczajna

JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 5 do 11 cm. U młodych grzybów jest zamknięty i niemal kulisty, u starszych rozpostarty. Brzeg spękany, powierzchnia jedwabiście włóknista. Początkowo biały, później zmienia barwę na szaroochrowy.

Podczas suchej pogody górna powierzchnia kapelusza pęka i powstają na niej głębokie rowki.

Reklama

Trzon ma od 4 do 8 cm wysokości i od 1 do 2 cm grubości. Jest cylindryczny, pełny, z białym błoniastym pierścieniem u góry (później zanika). Górna część trzonu często jest różowawa. U starszych grzybów trzon jest ciemniejszy, brązowy lub rdzawobrunatny.

Miąższ jest biały, po przekrojeniu miejscami różowieje.

GDZIE SZUKAĆ? Na łąkach, pastwiskach i przydrożnych rowach. Lubi miejsca, na których wypasa się bydło, i po końskim nawozie.

KIEDY ZBIERAĆ? Od maja do października.

NAJLEPSZY DO: Znakomity dodatek do różnych mięsnych dań oraz do zup.

Mleczaj smaczny. Inne nazwy: krówka, mlecz, mleczak

Zdjęcie

Mleczaj smaczy /123/RF PICSEL
Mleczaj smaczy
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 5 do 15 cm. U młodych grzybów jest wypukły, z lekko podwiniętymi brzegami, później prawie płaski z wgnieceniem pośrodku, wreszcie wklęsły. Brzegi początkowo podwinięte, później podgięte, w końcu wyprostowane. Jest rudopomarańczowy, żółtorudy lub pomarańczowobrązowy.

Trzon osiąga od 6 do 12 cm. Ma od 1 do 3,5 cm grubości. Jest cylindryczny, pełny, gładki, nagi i znacznie jaśniejszy od kapelusza, zazwyczaj pomarańczowożółtawy.

Miąższ jest twardy, kruchy i kremowy. Wydziela mleczko – bardzo obfite, białe (na powietrzu zabarwia się na szaro) i lepkie.

GDZIE SZUKAĆ? Rośnie w lasach liściastych i iglastych, szczególnie pod bukami, dębami, grabami, osikami, świerkami i sosnami.

KIEDY ZBIERAĆ? Od czerwca do końca października.

NAJLEPSZY DO: Można jeść na surowo, posolony – lub smażony.

GATUNKI PODOBNE: Od mleczaja pomarańczowego i bukowego odróżnia go charakterystyczne słodkie mleczko.

Mleczaj rydz. Inne nazwy: rydz, rydzek, rycek, ryżyk.

Zdjęcie

Mleczaj rydz /123/RF PICSEL
Mleczaj rydz
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 4 do 12 cm. Jest cielistoczerwonawy, czasami z domieszką zieleni. U młodych grzybów jest wypukły, u średnich wklęsły z płytkim wgłębieniem na środku, a u starych lejkowaty. Uszkodzony staje się szmaragdowozielony.

Trzon ma od 3 do 7 cm długości i od 1 do 2,5 cm grubości. Jest w kolorze kapelusza lub jaśniejszy, z ciemniejszymi plamkami. U młodych pełny.

Miąższ bladopomarańczowy, mniej lub bardziej rdzawy. Przesiąknięty jest jaskrawopomarańczowym mleczkiem, które po dobie zielenieje.

GDZIE SZUKAĆ? W młodnikach pod sosnami i świerkami. Rośnie często w trawie, na poboczach dróg, a także na brzegach łąk i pól.

KIEDY ZBIERAĆ? Od sierpnia do listopada.

NAJLEPSZY DO: Najczęściej rydze się marynuje. Nadają się też do smażenia lub pieczenia na blasze. W gotowaniu tracą smak. Tych grzybów się nie suszy.

Opieńka miodowa

Zdjęcie

Opieńka miodowa /123/RF PICSEL
Opieńka miodowa
/123/RF PICSEL

JAK WYGLĄDA? Kapelusz ma średnicę od 3 do 13 cm. Najpierw jest półkolisty, wypukły, później spłaszczony. Za młodu barwy miodowożółtej, miodowobrązowej, oliwkowożółtej potem oliwkowobrązowy, ciemnoczerwonobrązowy. Pokryty drobnymi łuseczkami, które są najciemniejsze i najbardziej gęste pośrodku (u starych grzybów łuski często zanikają).

Trzon ma od 8 do 18 cm wysokości i od 0,5 do 2,5 cm grubości. Jest żółtawy, miodowobrązowy, czerwonobrązowy, czarnobrązowy, a u szczytu bledszy. Trzony sąsiednich grzybów często są zrośnięte. Ma szeroki pierścień.

Miąższ jest biały, u młodych miękki, u starych twardy.

GDZIE SZUKAĆ? Na pniach, gałęziach i korzeniach drzew liściastych, w lasach, ogrodach, parkach i sadach.

KIEDY ZBIERAĆ? Od września do listopada.

NAJLEPSZY DO: Dobry do mrożenia i w marynacie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej