Granat – jak go jeść?

Ten egzotyczny owoc jest coraz popularniejszy. Ale jego wybór i sposób obierania nadal sprawia kłopoty.

Zdjęcie

Granat jest pyszny i zdrowy /123/RF PICSEL
Granat jest pyszny i zdrowy
/123/RF PICSEL

O tym, że owoc jest dojrzały, a jego pestki soczyste, świadczy skórka – powinna być gładka i mieć jednolity czerwony kolor. Aby wydostać pestki, połóż owoc na desce do krojenia i przekrój w poprzek.

Reklama

Połówkę granatu pochyl, przekrojoną stroną do dołu, nad miską. Wypukłą stroną łyżki lub tępą stroną noża niezbyt mocno uderzaj łupinę – pestki wypadną prosto do miski. Te, które zostały w łupinie, wyłuskaj widelcem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • 4 naturalne sposoby na piękne zęby

    ​Już od dawna wiadomo,że sama pasta nie wystarczy,by mieć zdrowe i lśniące zęby. Dlatego warto regularnie fundować sobie również inne zabiegi pielęgnacyjne,które pomogą uporać się z najczęstszymi... więcej