Gdzie szukać serów, jak je wybierać?

W internecie (np. serypolskie.pl) można znaleźć sporo serów zagrodowych.

Z Mazur pochodzi owczy ser pleśniowy, z Warmii sery praslickie, z Suwalskiego bachanowskie. Na południu kraju znajdziemy sery łomnickie, przemkowskie czy krzeszowskie goudy.

Reklama

Do faszerowania szukajmy serów skoncentrowanych jak przyprawy: grądzkich, herbowych, owczych pleśniowych. Jeśli chcemy doprawić tylko warzywa, to arcydelikatnych – koziej rury i kozidymka.

Do zapiekania – łagodniejszych, np. kreuzera, młodego jerseya. Do sałatek: łomnickich, wiżajna, wędzonej rity.

Zachęcam do zrobienia sera w domu. W garnku podgrzewam litr pełnego, niepasteryzowanego mleka do ok. 90 st. Dodaję sok wyciśnięty z dwóch jabłek, mieszam. Sok powinien być trochę odstały, aby do serka nie dostało się zbyt dużo wytłoczyn.

Pozostawiam pod przykryciem na 10 minut, dodaję, mieszając 10 ml octu jabłkowego, aż serek się zetnie.

Przelewam sernik na sito wyłożone tkaniną, zawiązuję rogi chusty i podwieszam kulę serową na godzinę, by odsączyć serwatkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Olivia

Zobacz również

  • Uwaga na kleszcze

    Przenoszą bardzo poważne choroby, które mogą zagrozić zdrowiu i życiu Twojego pupila. Nie lekceważ więc sprawy i przygotuj się na sezon kleszczowy. więcej