Egzotyczne przyprawy. Do czego je dodawać?

Zdjęcie

Imbir możemy dodać na przykład do rosołu /123/RF PICSEL
Imbir możemy dodać na przykład do rosołu
/123/RF PICSEL

Imbir. Przyprawą są grube, bulwiaste kłącza – świeże lub ususzone i sproszkowane, o ostrym, korzennym smaku. Świeży korzeń można obrać ze skórki, choć smakosze radzą, by tylko go porządnie wyszorować. Imbirem doprawiamy rosół z kury (nabierze egzotycznego charakteru), dania z wieprzowiny i jagnięciny, dziczyznę i pieczoną kaczkę. Jego korzenna nuta zachwyci w sosie pomidorowym.

Sezam. Dodajemy do świeżo wyciskanych soków (witaminy z owoców i warzyw przyswajają się tylko w obecności tłuszczu), panierujemy w nim, zamiast w kalorycznej bułce tartej, kotlety. Tahini, pasta z sezamu wzbogaci smak gotowanego kalafiora. Sezam należy lekko uprażyć na suchej patelni, potem ucierać w moździerzu, dolewając oliwę z oliwek, aż do uzyskania gładkiej masy.

Reklama

Wanilia. Główne zastosowanie ma w cukiernictwie (lody, ciasta, kremy). Kto jednak lubi nowe wyzwania kulinarne, może spróbować wanilią doprawić drób, cielęcinę lub kaszę (np. jaglaną). Rozerwaną laskę wanilii gotujemy wraz z potrawą, wyjmujemy tuż przed podaniem. Nie wyrzucajmy jej – po opłukaniu i wysu­szeniu można jej użyć jeszcze raz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Uwaga na kleszcze

    Przenoszą bardzo poważne choroby, które mogą zagrozić zdrowiu i życiu Twojego pupila. Nie lekceważ więc sprawy i przygotuj się na sezon kleszczowy. więcej