Dynia. Co z niej zrobić?

Jest modna i smaczna, ale na tym nie koniec jej zalet. To także superkosmetyk i skuteczny lek. Lubisz dynię, ale rzadko kupujesz, bo uważasz, że na jej twardą skórę brak ci siły? Są na to sposoby!

● Co w niej dobrego dla urody. Im dynia bardziej pomarańczowa, tym więcej zawiera beta-karotenu. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Neutralizuje działanie wolnych rodników, a dzięki temu skóra starzeje się wolniej.

Reklama

Nadaje też jej ładny, lekko opalony kolor. Działanie beta-karotenu uzupełnia cynk, który jest w miąższu i pestkach. Rozjaśnia cerę, reguluje produkcję sebum i łagodzi stany zapalne skóry.

● Dla szczupłej sylwetki

Dynia, jak każde warzywo, odkwasza organizm i wspomaga jego oczyszczanie. Zawiera dużo błonnika, który zmniejsza ilość tłuszczu wchłanianego podczas posiłków i poprawia działanie układu trawiennego.

Jest niskokaloryczna. Jedynie osoby chore na cukrzycę powinny sięgać po nią z umiarem, bo ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (IG 75) – dość szybko podnosi poziom cukru we krwi. Można to działanie zniwelować, jedząc dynię z produktami o niskim IG, czyli np.: pomidorami, cukinią, sałatą.

● Dla zdrowia

Jest lekkostrawna, dlatego dyniowe zupy i przeciery zaleca się maluchom poniżej pierwszego roku życia. Dostarcza mnóstwo witamin i soli mineralnych. Jej miąższ jest bogaty w potas, dlatego posiłki z dynią pozytywnie wpływają na pracę serca i układu krążenia.

Natomiast pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3, które chronią nas przed miażdżycą i poprawiają pamięć. Świeże pestki warto też dawać do chrupania dzieciom, bo są znanym już z medycyny ludowej środkiem przeciwko owsikom.

Którą dynię wybrać?

Zależy, co chcesz z niej zrobić, bo różnią się smakiem i teksturą.

● Zwyczajna. Jest mało słodka, za to pięknie pachnie. Nadaje się na zupy, marynaty i ostre sosy do mięsa.

● Piżmowa (lub maślana). Po upieczeniu ma charakterystyczny słodko-maślany smak, dlatego nadaje się też do deserów.

● Hokkaido. Ma piękny kolor i jest wyraźnie słodka. Można ją jeść ze skórą! Nadaje się na zupy, gulasze, do sałatek.

● Makaronowa. Jej miąższ daje się rozdzielać jak spaghetti. Najwygodniej piec ją w całości, ponakłuwaną.

Jak ją kroić i obierać?

● Jeżeli musisz przekroić całe warzywo, najpierw odetnij jego wierzchołek. Dzięki temu łatwiej wbijesz nóż w miąższ i przekroisz na pół.

● Nie trzeba obierać dyni przed pieczeniem. Można podpiec ją w większych kawałkach. Skóra wtedy zmięknie i łatwiej ją będzie obrać, a miąższ pokroić tak, jak chcesz.

● Małą można upiec lub ugotować w całości (potrwa to ok. 1,5 godziny).

Jak przechowywać?

● W całości najdłużej, bo nawet kilka miesięcy, przetrwa w suchej i chłodnej piwnicy (jeśli ją mamy).

● Część świeżej kilka dni w lodówce.

● Zamrożoną w kawałkach pokrojoną i luźno ułożoną w torebce (potem łatwiej będzie użyć tylko części).

● Jako purée Pokrojoną dynię upiecz lub ugotuj na parze. Następnie zmiksuj i zamroź porcje w torebkach foliowych lub zapasteryzuj w słoikach.

Nie wyrzucaj pestek

● Są pyszną przekąską, dodatkiem do sałatek i zup. Wykorzystaj te z dyni, którą kupujesz. Tylko pestki z hokkaido nie nadają się do jedzenia.

● Ususz je w domu. Umyj, aby usunąć resztki miąższu i osusz w ręczniku papierowym. Rozgrzej piekarnik do 70-80 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia, wysyp pestki. Susz ok. godziny. Zjedz możliwie szybko, bo stracą część wartości w ciągu kilku tygodni.

Z czym dobrze się komponuje?

● Warzywa. Do zup, gulaszów i przecierów warto dodać cebulę, marchewkę, paprykę, słodki ziemniak. Dodatki. Mleko kokosowe (do zupy), orzechy, zwłaszcza włoskie i pini, pestki dyni i słonecznika (najlepiej je podprażyć na suchej patelni).

● Zioła i przyprawy. Imbir świeży i suszony, curry (mielone lub pasta), papryka słodka i ostra, goździki, cynamon, liść laurowy, bazylia, rozmaryn.

Marynata z dyni

Składniki: 2 kg dyni. Zalewa kwaśna (do dań wytrawnych) ● szklanka octu 10 proc. ● 3-4 szklanki wody ● ziele angielskie ● goździki ● łyżeczka mielonego imbiru ● sól do smaku Syrop słodko kwaśny: (do ciast i deserów) ● szklanka octu 10 proc. ● 3-4 szklanki wody ● szklanka cukru ● goździki ● kawałki laski cynamonu

1. Wyparz słoiki i zakrętki.

2. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój miąższ w niewielką kostkę.

3. Połącz składniki wybranej zalewy i zagotuj. Wrzuć kawałki dyni i gotuj 6-10 minut (zależnie od wielkości kawałków, dynia powinna pozostać półtwarda). 4 Odcedź dynię i przełóż do przygotowanych słoików. Zalej gorącą zalewą, dokładając do każdego słoika część przypraw. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Odwróć, gdy dynia wystygnie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Olivia

Zobacz również

  • ​"Jak poślubić milionera" to komediowy przewodnik dla wszystkich, którzy marzą o szczęśliwym związku. Główni bohaterowie filmu zamiast czekać, aż ślepy los ześle im upragnioną miłość,... więcej