Dobre rady na kwiecień

Sekrety smacznej paschy

Co roku robię ją według przepisu mojej mamy, z twarogu domowego (zsiadłe mleko podgrzewam 15 min, studzę i odcedzam). Następnie ucieram miękkie masło, żółtka i cukier puder.

Gdy masa jest idealnie kremowa, dodaję po łyżce zmielonego twarogu, ucierając. Masę przekładam na sitko lub do foremki z dziurkami wyłożonej gazą. Ustawiam na garnku, do którego spływa oddzielająca się od paschy woda. Do paschy dodaję migdały, orzechy, suszone owoce. Zawsze udaje się wyśmienicie.

Reklama

Przywracamy firankom śnieżną biel

Ostatnio zauważyłam, że moje białe firanki zżółkły. Wyczytałam gdzieś, że wystarczy namoczyć je w ciepłej wodzie z dodatkiem proszku do pieczenia (torebka na 5 l), po 15 min wypłukać i uprać. Ten sposób przywrócił im dawny kolor.

Warzywny ogródek na parapecie

Co roku wiosną dbam o to, żeby mieć własną porcję świeżych witamin. Z pietruszki z zielonkawymi zawiązkami liści odcinam końce (ok. 2-3 cm) i umieszczam w doniczce.

Warto wybrać nieco większą doniczkę, tak żeby móc dosadzić kolejne końce. Przysypuję je lekko ziemią i podlewam. Ustawiam doniczkę na kuchennym parapecie. Po około 7-10 dniach, pojawia się natka. Dzięki temu cały czas mam świeżą. Nie obcinam nigdy listków do końca, by dalej rosły.

Jak wykorzystać kosmetyki do końca

Mam kilka prostych trików na to, by zużyć kosmetyki absolutnie do końca!

Te ze słoiczka, który w rancie kryje resztki kremu, wydobywam zakrzywioną szpatułką.

Preparat w tubce zwijam w stronę wieczka, by przesunąć do przodu resztki kosmetyku. Odcinam górę tubki, by wyjąć krem. Często starcza go na kilka aplikacji. Żeby nie wysechł, nakładam na siebie obcięte części.

Błyszczyk wkładam na kilka minut do ciepłej wody, by spłynął na dno pojemniczka.

Pomysłowe pisanki

Najczęściej malujemy je z córeczką kolorowymi farbkami i pędzelkiem, ale ostatnio wyczytałam gdzieś, jak ozdobić pisanki naturalnymi barwnikami, ale oryginalnie.

1. Nakładamy listki Odrywamy małe listki z pietruszki, bazylii czy kolendry. Kładziemy je na jajka, które owijamy mocno kawałkiem pończochy i związujemy sznureczkiem.

2. Barwienie Tak przygotowane jajka wkładamy do gotujących się różnych naturalnych barwników, np. łupin z cebuli, które dadzą brązowy kolor, z czerwonej kapusty – niebieski, z buraka – różowy, z czerwonej cebuli – czerwony.

3. Odkrywanie wzorków Gdy jajka wystygną, zdejmujemy pończochę oraz listki roślin. Pisanki wychodzą piękne i niebanalne.

Sposoby na uratowanie sosu

Lubię gotować, ale czasem zdarzają mi się wpadki. Najczęściej przytrafia mi się zepsuć sos. Ale znam sprawdzone metody jak go szybko odratować:

Przypalony. Przelewam do czystego garnka, tak by nie zeskrobać z dna spalenizny i przegotowuję go z obranym surowym ziemniakiem. Po około 5 minutach wyjmuję ziemniak i wyrzucam.

Przesolony. Czasem wystarczy, że podwoję objętość sosu, dodając śmietanę. Można go też przez 5 minut gotować z grubą kromką chleba, a po wyjęciu chleba doprawić szczyptą cukru i odrobiną słodkiej śmietany. Do sosów mięsnych można dodać miód, sok pomarańczowy.

Za rzadki. Dodaję 2 szczypty mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozprowadzonej wcześniej w łyżce zimnej wody.

Za tłusty. Wrzucam kilka kostek lodu. Tłuszcz ścina się na powierzchni i wtedy zbieram go łyżką.

Zamiast nabłyszczacza

Pewnego dnia zabrakło mi nabłyszczacza do zmywarki. Użyłam wtedy octu kuchennego. Moje naczynia lśniły tak samo.

Od teraz tylko jego używam, bo jest mniej szkodliwy dla zdrowia i tani.

Biżuteria lśniąca jak nigdy

Przed świętami przywracam moim świecidełkom dawny blask. Srebrne – szoruję miękką szczoteczką z pastą do zębów (najlepiej bez granulek) spłukuję pod bieżącą wodą.

Złote – namaczam w słoiku z wodą z płatkami mydlanymi lub resztką kostki mydła. Po 15 minutach potrząsam słojem kilkakrotnie. Opłukane złoto wodą poleruję miękką szmatką.

Perły – wycieram miękką, wilgotną ściereczką (najlepiej robić to po każdym noszeniu, bo są tak delikatne, że mogą zareagować na kontakt np. z perfumami).

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Uwaga na kleszcze

    Przenoszą bardzo poważne choroby, które mogą zagrozić zdrowiu i życiu Twojego pupila. Nie lekceważ więc sprawy i przygotuj się na sezon kleszczowy. więcej