Do jakich dań używać kolendry

Nazywana też pietruszką chińską, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu.

Jak świat długi i szeroki, kolendrę rozsławiły kuchnie azjatycka i meksykańska. Poznaj jej walory smakowe, bo w magiczny wręcz sposób odmienia najprostsze dania.

Wspomina się o niej w Biblii, w Księdze Wyjścia i w Księdze Liczb. Znana była starożytnym lekarzom: Hipokratesowi i Piliniuszowi. U nas przyprawa ta zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością, a jej specyficzny, dosyć ostry aromat doceniają najlepsi kucharze.

Reklama

Dobrze komponuje się w połączeniach z innymi mocnymi dodatkami, np. czosnkiem, limonką, bazylią, miętą, kuminem czy imbirem. Fantastycznie aromatyzuje grillowane ryby, owoce morze, siekane mięsa z patelni, sałatki, pikantne sosy i dipy.

W sałatkach

Kolendrą możesz przyprawiać prawie wszystkie owoce i warzywa, choć z niektórymi lubi się ona bardziej niż z innymi. Wystarczy że np. ułożysz na talerzu rukolę, cząstki różowego grejpfruta i pokrojone awokado. W kubeczku przygotuj sos.

Wymieszaj 2 łyżki oliwy, dziki miód, sos sojowy, utartą szalotkę i pastę imbirową. Oprócz oliwy wszystkiego dodaj po łyżce. Polej sałatkę sosem i posyp aromatyczną kolendrą.

Na bogato

Przyprawę tę możesz też dodać do podduszanych w maśle czosnkowym krewetek. Przed posypaniem kolendrą wymieszaj w kubku sok z cytryny z płatkami chili i polej tym krewetki. Zanim podasz na stół, posyp danie natką.

Podobnie przygotujesz rybę z piekarnika. Nafaszeruj ją masłem, plasterkami cytryny, czosnkiem i papryczką chili. Do tego dodaj pęczek zielonej kolendry.

Skrop rybę olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Serwuj polaną sokiem z cytryny, wymieszanym z posiekanymi listkami kolendry.

Co o tym ziółku warto wiedzieć?

Świeżą kolendrę bez problemu kupisz w każdym supermarkecie. Po ucięciu natki przechowuj ją w lodówce, zawiniętą w wilgotną ściereczkę. Ponieważ jej żywot jest bardzo krótki, najlepiej zużyć ją jak najszybciej. Przed zastosowaniem należy ją drobno posiekać.

Jeżeli dodajesz listki kolendry do potrawy gorącej, pamiętaj, że wysoka temperatura znacznie obniża walory smakowe tego zioła i powoduje jego ciemnienie. Przyprawiaj nim więc dania tuż przed podaniem na stół.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej