Do czego wykorzystać pieczarki

Nie w każdym przepisie pieczarki mogą zastąpić leśne grzyby. Mają zupełnie inny smak – mniej intensywny i wyrazisty. Ale pieczarki też zasługują na uwagę. Mają trzy podstawowe zalety: są dostępne przez cały rok, tanie i bardzo „wszechstronne” kulinarnie.

Zdjęcie

Z pieczarek wyczarujemy setki potraw /123/RF PICSEL
Z pieczarek wyczarujemy setki potraw
/123/RF PICSEL


Można z nich przyrządzić setki potraw.

Świeże jeść na surowo, np. dodane do sałatki czy posiekane z puszystym serkiem na kanapce. Pieczarki są pyszne smażone, pieczone, duszone czy grillowane.

Reklama

Możemy je dodać do zapiekanki, risotta, pieczonego mięsa, farszu krokietów, pierogów lub jeść jako przystawkę czy przekąskę, np. obsmażone w całości w delikatnej panierce.

Dla lubiących ostrzejsze smaki wyśmienite są marynowane w occie czy sosie pomidorowym. Przyrządzając pieczarki, nie przesadzajmy z ich przyprawianiem. Zbyt duży dodatek soli, ziół, cebuli czy czosnku może zdominować ich smak.

Warto próbować innych odmian niż białe. Pieczarki brązowe (nazwę zawdzięczają zabarwieniu kapelusza) są twardsze, dłużej zachowują świeżość niż białe oraz mają intensywniejszy od nich smak i aromat.

Dzięki temu są doskonałym składnikiem sosu, bulionu czy zupy grzybowej, a także aromatycznym dodatkiem do wołowiny, dziczyzny czy dań warzywnych.

Mamy też pieczarki portobello.

To brązowa odmiana o dużej średnicy kapelusza (ok. 10 cm), odsłoniętych blaszkach, mięsistej strukturze. Portobello są bardzo aromatyczne (pachną niczym leśne grzyby) i mają najbardziej wyrazisty smak wśród wszystkich odmian.

Ich duże kapelusze idealnie nadają się do grillowania oraz faszerowania różnymi nadzieniami, np. z kaszy, warzyw, mięsa. Grillowane możemy dodawać do sałatek czy pokroić w plastry na kanapkę.

Czy pieczarki powinniśmy obierać?

Jeśli chcemy je przyrządzić na ciepło, np. ugotować, usmażyć, nie musimy ich obierać, a jedynie oczyścić z mocnych zabrudzeń. Gdy pieczarki są otwarte, usuwamy zanieczyszczenia także spomiędzy blaszek.

Można pieczarki delikatnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Gdy jemy surowe lub blanszujemy, warto je obrać. Ściągamy skórkę z kapelusza, odkrawamy nóżkę, a łyżką wyjmujemy brązowe blaszki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat & Ludzie

Zobacz również