Dlaczego warto jeść mięso z kaczki?

Zdjęcie

Mięso z kaczki jest symbolem bogactwa /123/RF PICSEL
Mięso z kaczki jest symbolem bogactwa
/123/RF PICSEL

1. Jest symbolem dobrego smaku i... bogactwa, dlatego jeśli chcemy zabłysnąć w towarzystwie, warto na obiad podać właśnie kaczkę. Z jabłkami stała się symbolem polskiej kuchni, a w pięciu smakach (danie z kuchni chińskiej) to numer pięć ze 100 najsłynniejszych przepisów świata.

Zresztą Chińczycy szczególnie upodobali sobie to mięso, podaje się je we wszystkich restauracjach i barach. „Kaczka po pekińsku” bywa zazwyczaj punktem kulminacyjnym każdego chińskiego bankietu.

Reklama

Mięso z kaczki można spotkać także w żydowskim kuglu  – babce ziemniaczanej pieczonej z cebulką i w słynącej z wykwintności kuchni fracuskiej – po burgundzku (nadziewaną kawałkami jabłka, selera, pomarańczy i podsmażaną cebulą z boczkiem, duszoną w czerwonym winie).

2. Za potrawami z kaczego mięsa przepadali już starożytni Rzymianie. Uważali oni, że ma właściwości lecznicze. Plutarch twierdził nawet, że Katon wraz ze swą rodziną oraz służbą został oszczędzony przez panującą w Rzymie zarazę tylko dzięki obficie spożywanym kaczkom.

3. Kacze mięso jest ciemne i kruche, wykwintne i sycące. Oprócz walorów smakowych, ma bardzo korzystne właściwości dietetyczne i zdrowotne. Dania z kaczki są polecane dla osób z obniżoną odpornością, gdyż mięso zawiera dużo białka, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy A, B, E.

Jeśli dodamy do niej warzywny lub owocowy farsz, finezyjnego smaku kaczki nie da się zapomnieć.

4. Kacze mięso, podobnie jak inne produkty drobiowe, charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Dzięki temu jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.

5. To prawda, że mięso kaczki jest tłuste (100 gram to 240 kcal), ale na jego nadmiar kucharze mają sposób. Po prostu tłuste kaczki podczas pieczenia należy obficie polewać wodą, aby po jej odparowaniu piekły się we własnym tłuszczu. Przyjmujemy, że 2,5-kg kaczkę pieczemy 2,5 godziny, co jest zgodne z zasadą – na jeden kilogram mięsa nieluzowanego przypada jedna godzina w piekarniku. W przypadku kaczki optymalna temperatura wynosi 200 st. C.

Należy także pamiętać, iż drób nadziany farszem wymaga dłuższego pieczenia – średnio o 20 minut.

6. Zresztą tłuszcz kaczki należy do najzdrowszych. Jedna jego łyżeczka zawiera ok. 6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 1,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

To właśnie tego tłuszczu przez wiele stuleci używali Europejczycy do smażenia frytek, których wówczas nie uważano za tak niezdrowe, jak teraz, gdy smażymy je na innych (często sztucznych) tłuszczach.

7. Kaczkę można przyrządzać na tysiące sposobów, bo świetnie czuje się zarówno w słodkim, jak i kwaśnym oraz słonym towarzystwie.

Można ją piec samodzielnie lub z jabłkami, śliwkami, pomarańczami, wiśniami, ananasem, rozmarynem, wątróbką czy czosnkiem, albo smażyć, dusić czy też podawać w formie galantyny (upieczona w całości z farszem z cielęciny, wątróbki, bułki, żółtek i ubitej na sztywno piany). Z kaczego mięsa można zrobić pasztet, a nawet rosół.

8. W 2006 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało „Kaczkę po pomorsku” na listę produktów tradycyjnych. To potrawa kaszubska – kaczka nadziewana farszem z wieprzowiny. O popularności kaczki na Kaszubach świadczy fakt, że jest ona tam drugim hodowanym ptakiem domowym (po gęsi).

Potrawa pojawiała się na kaszubskich stołach wyłącznie przy okazji świąt, a że bywała nie tylko głównym daniem, ale często również przekąską, luzowano ją (pozbawiano kości) i podawano na zimno, pokrojoną w plastry.

rek

Najpopularniejszym gatunkiem w Polsce jest kaczka Pekin. Dostępna jest także Barbarie – premium wśród kaczek. Ptaki chowane są w kameralnych fermach, m.in. w czystym ekologicznie regionie Podlasia oraz karmione paszami z dodatkiem zboża.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej