Dlaczego warto hodować zioła?

Zdjęcie

Zioła  - aromatyczne i zdrowe /123/RF PICSEL
Zioła - aromatyczne i zdrowe
/123/RF PICSEL

Krzaczki ziół w doniczkach są niewątpliwie ozdobą ogródków, balkonów i kuchennych parapetów. Jednak warto hodować je nie tylko ze względów dekoracyjnych, ale również dla walorów smakowych i zdrowotnych.

Część ziół (np. tymianek, mięta, natka pietruszki, lawenda i majeranek) jest od wieków obecna w polskiej tradycji kulinarnej, inne (np. bazylia, oregano i estragon) pojawiły się w naszej kuchni stosunkowo niedawno wraz z popularyzacją dań włoskich, francuskich i azjatyckich.

Reklama

Bez względu na to, które z nich uprawiasz, pamiętaj, że każde uzupełnia niedobory cennych witamin i pierwiastków i ma uzdrawiający wpływ na organizm.

Czy wiesz, jak w pełni wykorzystać potencjał ziołowego ogródka? Przede wszystkim zacznij jak najczęściej dodawać świeże liście do sałatek i przygotowywanych potraw. Należy przy tym pamiętać o ważnej zasadzie: zioła zawsze kładziemy na talerzu tuż przed ich spożyciem.

Ponadto warto wiedzieć, że poddawanie ich obróbce termicznej sprawia, że tracą one swój wyjątkowy smak i estetyczny wygląd. Zaś do parzenia herbatek ziołowych staraj się zbierać przede wszystkim młode listki, zerwane z górnych partii krzaków.

W ten sposób ułatwiasz roślinom ich naturalny rozrost i – jak np. w przypadku bazylii – unikniesz niechcianego kwitnienia, które sprawia, że ziele nabiera gorzkiego smaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Twoje Imperium

Zobacz również

  • ​"Jak poślubić milionera" to komediowy przewodnik dla wszystkich, którzy marzą o szczęśliwym związku. Główni bohaterowie filmu zamiast czekać, aż ślepy los ześle im upragnioną miłość,... więcej