Czym miód jasny różni się od ciemnego?

✣ Jeśli miodem zastępujemy cukier, np. przy pieczeniu ciasta, dodajemy go o 1/4 więcej niż cukru, bo jest mniej słodki (bierzemy pod uwagę wagę, nie objętość, bo miód jest ciężki). Podwyższamy też temperaturę pieczenia o 15 st. C.

✣ Do wypieków z miodem należy dodać 1/4 łyżeczki sody. Sprawi, że ciasto lepiej wyrośnie.

Reklama

✣ Do pieczenia chleba i bułek lepszy jest jasny miód, bo ma łagodniejszy smak. Do cięższych ciast, np. pierników, lepszy będzie ciemniejszy, bardziej wyrazisty. Do mięsa czy zupy (np. fasolowej) nadaje się każdy.

✣ Niepodrabiany miód krystalizuje się po 3-4 miesiącach po rozlaniu (tylko w przypadku akacjowego trwa to trochę dłużej). Jeśli kupujemy miód płynny, sprawdźmy na etykiecie, kiedy został przelany do słoika. Przy zlewaniu z łyżeczki powinien też tworzyć długą wstęgę. Podrabiany będzie się rwał.

✣ W słoiku musi być szczelnie zamknięty, bo chłonie wilgoć z powietrza. Potrzebuje pokojowej temperatury, dlatego nie trzymajmy go na słońcu ani blisko kaloryfera. Wtedy dłużej zachowa swoją wartość.

Ewa Migocka producent miodu www.spizarnia-miodowa.pl

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Olivia

Zobacz również

  • Już od 16 października, tj. przyszłej środy, Park Rozrywki Energylandia zaprezentuje kolejną i zarazem ostatnią jesienną odsłonę, zatytułowaną Halloween Time. więcej