Czereśnie w musie, zwarzony krem, sos karmelowy

Idealne bezy

Schłodzone białka ubijaj, aż piana będzie na tyle sztywna, że zacznie się rwać. Dopiero wtedy dodaj cukier puder. Ubijaj energicznie jeszcze minutę, aż piana zrobi się lśniąca. Idealne proporcje na pyszne bezy to 5 łyżek cukru pudru na każde białko. Do gotowej piany możesz też dodać sok wyciśnięty z cytryny, zmielone drobno orzechy włoskie, migdały lub wiórki kokosowe.

Reklama

Pyszny sos karmelowy do deserów bez trudu możesz przyrządzić sama w domu. Odmierz podobne wagowo porcje cukru (najlepiej brązowego) oraz słodkiej śmietanki. Cukier wsyp na patelnię. Gdy zacznie się rozpuszczać i karmelizować, wlej śmietankę. Ogrzewaj, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.

Sos do deserów Zwarzony krem

Zdarza się, że krem maślany, którym chcesz ozdobić tort, rozwarstwia się podczas ucierania. Aby go uratować, dodawaj po kropli spirytusu i dalej miksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Inny sposób to ustawienie naczynia z kremem na garnku z gotująca się wodą. Po chwili ucierania masa będzie gładka.

Czereśnie w musie

Rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, a potem przestudź 10 dag gorzkiej czekolady. Ubij na sztywno 300 ml kremówki. Dalej ubijając, wlewaj bardzo wolno roztopioną czekoladę. Dodaj 1-2 łyżki cukru pudru do smaku.

Puszysty mus czekoladowy rozłóż do szklanych pucharków. Posyp opłukanymi, odszypułkowanymi i pozbawionymi pestek czereśniami.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Świat kobiety

Zobacz również

  • 1950. Cena pary pończoch ze sztucznego jedwabiu wynosiła po wojnie około 400 złotych, a pensja nauczycielki tylko 1200 zł. Były więc na wagę złota. Choć elegancka kobieta mogła już pojawić się na... więcej