Co zrobić, gdy mus jest za rzadki, sposób na kruszonkę

Kiedy zabraknie nam kruszonki do zwieńczenia szarlotki, z powodzeniem możemy wykorzystać płatki migdałowe (wydobędziemy z nich cudny aromat, jeżeli lekko je podprażymy na suchej patelni).

Gdy mus jest rzadki

Ściślejszą konsystencję musu jabłkowego otrzymamy po zmieszaniu go z galaretką w proszku, np. cytrynową.

Reklama

Duszone w winie

Jabłka do szarlotki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w kawałki i dusi- my w niewielkiej ilości wody.

Gdy jabłka się rozpadną, a woda prawie odparuje, zdejmujemy z ognia. Dla lepszego smaku i pięknego aromatu szarlotkowego nadzienia jabłka można udusić w wytrawnym białym winie.

Dla soczystości

Przed włożeniem do piekarnika przykryj ciasto natłuszczonym pergaminem i zdejmij tuż przed końcem pieczenia, a szarlotka będzie wyjątkowo soczysta.

Zamiast jabłek

Gdy nie mamy wystarczającej ilości owoców do ciasta (np. kruchego, ucieranego), zawsze możemy je uzupełnić pokrojonymi w plastry jabłkami – te bowiem dobrze się komponują z większością owoców.

Z drugiej strony – jeżeli nie mamy odpowiednio winnych jabłek na szarlotkę, w sezonie letnim możemy je zastąpić kwaskowym rabarbarem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej