Gdy mus jest rzadki
Ściślejszą konsystencję musu jabłkowego otrzymamy po zmieszaniu go z galaretką w proszku, np. cytrynową.
Duszone w winie
Jabłka do szarlotki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w kawałki i dusi- my w niewielkiej ilości wody.
Gdy jabłka się rozpadną, a woda prawie odparuje, zdejmujemy z ognia. Dla lepszego smaku i pięknego aromatu szarlotkowego nadzienia jabłka można udusić w wytrawnym białym winie.
Dla soczystości
Przed włożeniem do piekarnika przykryj ciasto natłuszczonym pergaminem i zdejmij tuż przed końcem pieczenia, a szarlotka będzie wyjątkowo soczysta.
Zamiast jabłek
Gdy nie mamy wystarczającej ilości owoców do ciasta (np. kruchego, ucieranego), zawsze możemy je uzupełnić pokrojonymi w plastry jabłkami – te bowiem dobrze się komponują z większością owoców.
Z drugiej strony – jeżeli nie mamy odpowiednio winnych jabłek na szarlotkę, w sezonie letnim możemy je zastąpić kwaskowym rabarbarem.