Co i jak grillować

80 proc. gospodarstw domowych w Polsce ma rożno.

Gdy temperatura rośnie, a wokół robi się coraz bardziej zielono, w powietrzu mocniej czuć zapach potraw z rusztu. Polacy kochają grillować! Nie odstraszają nas informacje, że przetworzone mięso, zwłaszcza to z grilla zwiększa ryzyko raka (raport Światowej Organizacji Zdrowia). Około 30 proc. z nas posiłek z rusztu spożywa co najmniej raz w tygodniu, a 43 proc. 2–3 razy w miesiącu.

Kiełbasa – królowa rusztu

Moda na grilla przywędrowała do nas z Zachodu. Pod koniec lat 80-tych przenośne rożna powoli zaczęły wypierać biesiady przy ogniskach. A kiełbaski opiekane na długim patyku nad ogniem szybko przeniosły się na rozgrzany ruszt. Do tej pory są najpopularniejszym produktem na grilla.

Reklama

Zaraz po nich karkówka, kaszanka, rzadko wołowina. Dietetycy ubolewają nad tym, że wciąż to właśnie kiełbasę najchętniej wrzucamy na ruszt. Jest bowiem wysokokaloryczna, 100 gram to ok. 250 kcal, biała nawet 270 kcal! Gdy uwzględnimy jeszcze fakt, że spieczoną kiełbaskę uwielbiamy popijać piwem, wychodzi nam prawdziwa bomba kaloryczna (0,5 l piwa - 250 kcal)!

Jak dobrze jest się spotkać

Ale grill to nie tylko posiłek, a także doskonały pretekst, by spotkać się ze znajomymi w parku, na plaży lub przed blokiem. Choć nie ma przepisu zabraniającego rozpalania grilla, warto pamiętać, że mogą obowiązywać wewnętrzne regulaminy jego użytkowania (parku, osiedla). Warto się z nimi zapoznać oraz wziąć do serca, że sąsiad obok wcale nie musi mieć apetytu na grilla.

Ekspert

Grillowanie to dobra metoda obróbki termicznej wielu potraw. Stosując ją pamiętajmy o podstawowej zasadzie: mięso kładziemy zawsze na tackach lub owijamy w folię, do rozpalenia używajmy węgla drzewnego.

Zachęcam, by popularną kiełbaskę zastąpić mięsem z kurczaka, indyka lub rybą. Posiłek wyjdzie nam na zdrowie, gdy włączymy do niego jak najwięcej warzyw, zarówno tych grillowanych oraz z sałatki. Polecam mięsno-warzywne szaszłyki.

Hanna Stolińska -Fiedorowicz dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Jak dbać o ubrania

    Każdy z nas chciałby, by ulubiona bluzka czy bielizna jak najdłużej zachowała swój kolor i fason, a to przecież nie jest takie trudne! Skorzystaj z kilku praktycznych rad. więcej