Ciecierzyca: Dania z jej dodatkiem wzmacniają odporność

Dania z ciecierzycą pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wzmacniają odporność i mają korzystny wpływ na naszą skórę.

W Polsce ciecierzyca jest niedoceniana, a szkoda, bo jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i błonnika. I można z niej tworzyć różne kompozycje smakowe.

Reklama

Rozgrzewająca zupa Ziarna ciecierzycy dodaj do bulionu. Wzbogać podsmażoną cebulką i pomidorami z puszki. Wszystko zagotuj, zmiksuj na krem i dopraw ziołami. Zupę podawaj z makaronem i parmezanem.

W świecie sałatek Ciecierzyca jest w zasadzie bezkonfliktowa, co sprawia, że przy odrobinie wyobraźni wyczarujemy z niej różne sałatki. Cieciorkę połącz z tuńczykiem w oleju i wymieszaj z drobno pokrojoną czerwoną cebulą i natką. Możesz ją też połączyć z suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami i świeżą bazylią. Na koniec przypraw i polej sosem winegret.

Solidny obiad Wybornie smakują też kotleciki z ciecierzycy. Ugotowaną zmiksuj z jajkiem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem oraz czerwoną papryką, odrobiną lubczyku i majeranku. Odstaw masę na godzinę do lodówki, po czym uformuj z niej małe kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju. Pycha!

Orientalnie – hummus

To prosta w przyrządzeniu i bardzo smaczna pasta, która podbiła świat. Zmiksuj w blenderze na gęstą, gładką masę cieciorkę z puszki, 2 łyżki oleju sezamowego, łyżkę soku z cytryny, 4 ząbki czosnku (wyciśnięte w prasce), 4 łyżki oliwy z oliwek, a także sól i pieprz do smaku. Pastę podawaj w miseczce polaną kilkoma kroplami oliwy i posypaną natką. Możesz też przyprószyć hummus czerwoną papryką. Najlepiej smakuje z chlebkami pita.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • 4 naturalne sposoby na piękne zęby

    ​Już od dawna wiadomo,że sama pasta nie wystarczy,by mieć zdrowe i lśniące zęby. Dlatego warto regularnie fundować sobie również inne zabiegi pielęgnacyjne,które pomogą uporać się z najczęstszymi... więcej