Blanszowanie warzyw

1. W szerokim rondlu zagotuj wodę, wsyp po szczypcie soli i cukru. Włóż 10 dag groszku cukrowego, gotuj ok. 2 minut.

2. Osącz, przełóż do miski napełnionej lodem lub bardzo zimną wodą. Pozostaw na kilka minut (groszek będzie jędrny).

Reklama

3. W ten sam sposób zblanszuj 10 dag nieobranego bobu, gotuj 5 minut. Po odcedzeniu wrzuć do miski z lodowatą wodą.

4. Warzywa osącz z zimnej wody. Bób obierz z łupinek. Dzięki blanszowaniu strączki zachowują swój kolor i wartości odżywcze.

5. Przygotowane w ten sposób jarzyny możesz zapakować w woreczki foliowe i zamrozić.

Piotr Bruś-Klepacki jest głównym kucharzem magazynu kulinarnego „Kukbuk” : Tak zblanszowane warzywa są doskonałe do bezpośredniego serwowania z różnymi potrawami, ich dekoracji oraz przyrządzania purée, farszu do naleśników.

Tak samo możesz przygotować brokuły.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Chwila dla Ciebie

Zobacz również