Bataty w kuchni

Najzdrowsze są pieczone, grillowane i oczywiście jedzone ze skórką. Oprócz warzywnych zapiekanek można też wykorzystać je do zagęszczania zup i sosów – są smaczniejsze i zdrowsze niż mąka. Można z nich także przygotować zdrowe pieczone frytki.

Zdjęcie

Bataty wciąż rzadko goszczą na stołach Polaków /123/RF PICSEL
Bataty wciąż rzadko goszczą na stołach Polaków
/123/RF PICSEL

Warto też spróbować batatów na słodko: wystarczy ugotować je na parze lub dusić w małej ilości wody, następnie rozgnieść i wymieszać z suszonymi owocami, cynamonem, migdałami. A potem usmażyć placki i podawać z owocami.

Reklama

Dobrze smakują mieszane z różnymi warzywami, m.in. buraczkami i cukinią, a także z mięsem i rybami. Przypraw je imbirem, kolendrą, tymiankiem, chili i miodem, podawaj z dodatkiem orzeszków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Pielęgnacja grudnika

    Aby grudnik ponownie zakwitł, musi odpoczywać 2 razy w roku. Między sierpniem a październikiem oraz na przełomie lutego i marca. W tym czasie przenieś roślinę w chłodniejsze miejsce i ogranicz... więcej