Bataty w kuchni

Najzdrowsze są pieczone, grillowane i oczywiście jedzone ze skórką. Oprócz warzywnych zapiekanek można też wykorzystać je do zagęszczania zup i sosów – są smaczniejsze i zdrowsze niż mąka. Można z nich także przygotować zdrowe pieczone frytki.

Zdjęcie

Bataty wciąż rzadko goszczą na stołach Polaków /123/RF PICSEL
Bataty wciąż rzadko goszczą na stołach Polaków
/123/RF PICSEL

Warto też spróbować batatów na słodko: wystarczy ugotować je na parze lub dusić w małej ilości wody, następnie rozgnieść i wymieszać z suszonymi owocami, cynamonem, migdałami. A potem usmażyć placki i podawać z owocami.

Reklama

Dobrze smakują mieszane z różnymi warzywami, m.in. buraczkami i cukinią, a także z mięsem i rybami. Przypraw je imbirem, kolendrą, tymiankiem, chili i miodem, podawaj z dodatkiem orzeszków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Częste pranie powoduje, że nasza śnieżnobiała bielizna robi się szara. Zamiast traktować ją chlorem, który niszczy materiał, sięgnijmy po mniej drastyczne środki. więcej