Anyż: Do czego i jak go stosować

Słodkie, korzenne, mocno pachnące. To jedna z głównych przypraw kuchni chińskiej i tajskiej oraz jeden ze składników przyprawy 5 smaków.

Jego wysuszone torebki nasienne przypominają gwiazdki i są bardzo dekoracyjne. Możemy je kupić całe, w kawałkach lub zmielone i zmieszane z innymi przyprawami.

Reklama

Anyż dodaje się do mięsa, ciast i do zup, choć nam kojarzy się głównie ze smakiem cukierków, likierów i ciastek. Zmielony dobrze komponuje się z kminkiem, imbirem, rozmarynem.

Jego niewielka ilość potrawom słodko-kwaśnym nada korzenny smak. Wystarczy dodać gwiazdkę anyżu rozbitą w moździeżu.

W duecie z mięsem

Anyż tak silnie przyprawia mięso, że może wyprzeć sól. Wypróbuj go na kotletach ze zbitej piersi kurczaka.Aby kotlety nabrały aromatu, wsadź je na kilka godzin do marynaty z oliwy, imbiru, soku z pomarańczy i kilku ziaren anyżu. Filety smaż po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj je z warzywami gotowanymi na parze lub z sałatką.

Ze szczyptą Orientu

Jeśli lubisz orientalne dania, spróbuj uzyskać smak Dalekiego Wschodu. Pomocny będzie anyż oraz pasta z bobu i chili. Do tych przypraw świetnie nadaje się rosół z drobiu z wołowiną i makaronem ryżowym. Usmaż na patelni ostrą pastę z odrobiną oliwy i pokrojonymi plastrami imbiru.

Dodaj laskę cynamonu i kilka gwiazdek anyżu, koper włoski, pieprz i kardamon. Przełóż do pasty wołowinę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotuj, aż sos się zagęści.

Końcowe danie to bulion z kurczaka. Zalewamy nim makaron, a na koniec dodajemy łyżkę ostrego gulaszu.

W wersji na słodko

Anyż wspaniale smakuje w daniach na słodko, ale można też dodać go do chleba. Chlebek robimy tradycyjnie, mieszając mąkę chlebową z drożdżami instant, solą, wodą i zagniatając z tego ciasto. W trakcie zagniatania dodaj rozgnieciony w moździeżu anyż i ugniataj dalej.

Z ciasta uformuj bochenek i ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj folią i daj ciastu rosnąć 2 godziny. Potem wsadź je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, a gdy wyrośnie, zrób na powierzchni ukośne nacięcia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Porady

Na żywo

Zobacz również

  • Co zamiast mięsa?

    Latem łatwiej ograniczyć jego spożycie, bo mamy dużo warzyw i owoców, które mogą je zastąpić. więcej