Porady

  • Jak odkręcić słoik?

    Nie dające się odkręcić konfitury lub ogórki nie będą już problemem, jeśli zastosujemy którąś z poniższych rad. ● Trzymaj słoik jedną ręką, a drugą ostukuj go drewnianą łyżką po wieczku i dnie. Po paru stuknięciach powinien dać się bez trudu otworzyć. ● Zanurz wieczko słoika we wrzątku na kilka minut. Metal zwiększy swoją objętość i zakrętka da się odkręcić. ● Odwróć słoik do góry dnem i uderz w nie parę razy otwartą dłonią. ● Załóż gumkę recepturkę na zakrętkę i spróbuj odkręcić. Jeśl Czytaj więcej

  • Robimy ocieplające wkładki do butów!

    Jak to zrobić? Jeśli masz stare wkładki, odrysuj je flamastrem na materiale, wytnij. Jeśli nie ma wkładek, odrysuj stopę na papierze, wytnij, włóż do buta, przymierz, czy się mieści. Wybierz materiał: ● najlepiej sprawdzą się resztki wykładziny podłogowej lub filcu (są sztywne); ● mogą być też kawałki sztucznego futerka lub zamszu (np. ze starej torebki); ● świetnie grzeje owcza wełna – wykorzystaj stary sweter lub kawałki kożucha. Odrysuj szablon na materiale, wytnij. Wkładki np. z fute Czytaj więcej

  • 5 sposobów na wykorzystanie fusów z kawy

    Po wypiciu pysznej kawy nie wyrzucaj fusów. Okazuje się, że mają wiele zastosowań w kuchni, w ogrodzie, a także w pielęgnacji urody. Czytaj więcej

  • Jak usunąć wosk?

    Lodem i nożem Jeśli wosk rozleje się na meble drewniane lub z płyty, poczekaj, aż zastygnie. Wtedy przyłóż do plamy kostki lodu, najlepiej w foliowym woreczku. Dzięki temu wosk stanie się bardziej kruchy i łatwiej go będzie zeskrobać płaskim nożem. Jeśli ślad plamy nadal pozostaje na meblu, spróbuj przetrzeć ją namydloną szmatką lub płatkami mydlanymi. Suszarką i octem Z trudno dostępnych miejsc, np. łączeń czy zag Czytaj więcej

  • Złodzieje energii

    Mówi się, że przede wszystkim trzeba wyjmować z gniazdka ładowarki. Zostawione w kontakcie (bez podłączonego telefonu) pobierają prąd za ok. 15 gr miesięcznie. Ale prawdziwym złodziejem energii są sprzęty które pozostawiamy wpięte do kontaktu. Jak to zmienić? Czytaj więcej

  • Domowe odplamiacze – tańsze i bez chemii

    Sklepowe środki do plam, nawet jeśli są skuteczne, niemało kosztują i zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje. Dlatego postaw na to, co masz w domu! Czytaj więcej

  • Ładna galaretka na wierzchu ciasta

    1 Aby galaretka równo tężała, warto ją od czasu do czasu zamieszać. Wówczas nie będzie na dnie gęsta, a na wierzchu wodnista. Gdy osiągnie konsystencję śmietany, można spokojnie wylać na ciasto – na pewno przez nie nie przeleci. 2 Jeśli na wierzchu ciasta bez wyjmowania go z tortownicy ułożysz zamrożone owoce (np. truskawki lub maliny) i zalejesz zimną galaretką, stężeje błyskawicznie! Co więcej, – wierzch będzie gładki, a owoce rozmrożą się same, nie tracąc kszta Czytaj więcej

  • Szafran - niezbędny w kuchni arabskiej, azjatyckiej i śródzemnomorskiej

    To najdroższa przyprawa świata! Jej cena może sięgać nawet 30 tysięcy złotych za kilogram. Aby zgromadzić tyle suszonego szafranu, potrzeba bowiem aż 250 tysięcy kwiatów. Czytaj więcej

  • Pomysły na dodatki do zup

    Do każdej zupy pasuje coś innego. Przygotujcie takie smakołyki, aby dodać zupom nieco fantazji! Czytaj więcej

  • Zupy odchudzają i leczą

    Czy Ty też za swój główny cel w nowym roku postawiłaś sobie zrzu cenie paru kilogramów? A może postanowiłaś zdrowo się odżywiać i wprowadzić na stałe do swojej diety zupy? I bardzo dobrze. To ma sens. Czytaj więcej