Porady
-
Ciepłolubne rośliny
Będą świetnie rosły nawet przy gorących kaloryferach... Czytaj więcej
-
Pomysł na wyśmienite kawowe pralinki
Nie mają sobie równych, a ich przygotowanie jest takie proste! Krok 1. 15 dag gorzkiej i 10 dag mlecznej czekolady posiekaj. 100 ml śmietany kremówki mocno podgrzej. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego oraz czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej, wymieszaj. Wsyp czekoladę, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła. Masę przestudź, przykryj folią i wstaw do lodówki ok. 3 godz. Po tym czasie masę zmiksuj (przez 2 min) i odstaw na 5 min, by odpoczęła. Krok 2. Z masy uformuj zgrabne kuleczki (do śr Czytaj więcej
-
Błyskawiczne desery dla dorosłych
Śmietana kremówka ubita z cukrem i wymieszana z 2–3 łyżkami mocnego (ostudzonego) naparu kawowego to podstawa wielu pysznych deserów. Wystarczy napełnić kremem szklaneczki albo pucharki, dołożyć kilka aromatycznych składników, by goście byli oczarowani! Migdałowy z bezami: Do szklaneczki wsyp kilka pokruszonych bezików. Przykryj je śmietaną z kawą, polej likierem migdałowym. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Czekoladowy z herbatnikami: W szklaneczce układaj warstwami: ubitą śmietanę Czytaj więcej
-
Które rośliny nie lubią ciepła
Działający pełną parą kaloryfer zmienia twoje mieszkanie w Saharę. Dla niektórych roślin takie warunki są nie do zniesienia! Jak pomóc im przetrwać w dobrej kondycji aż do wiosny? Czytaj więcej
-
Herbaciane koktajle
Cudownie smakują, pomagają pokonać zmęczenie i gorszy nastrój... Są idealne, gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Czytaj więcej
-
Sprawdzone sposoby na dania z fasolą
✓Do wody, w której gotuje się fasolę, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, majeranek, sól i pieprz. Można też dodać nieco masła lub oleju. ✓Nadmiar gotowanej fasoli możesz wykorzystać, przygotowując pureé. Połącz ziemniaki, fasolę, masło i niewielką ilość śmietany, przypraw do smaku i zmiksuj blenderem. ✓Po namoczeniu fasoli ważne jest, byś zmieniła wodę, pozbędziesz się części siarki zawartej w fasoli. Jeśli nie masz czasu na moczenie i gotowanie fasoli, Czytaj więcej
-
Przepis na sos śmietanowy i miodowy winegret
Sos śmietanowy: szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżki octu balsamicznego, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, sól, pieprz. Czytaj więcej
-
Co robić, by storczyki pięknie kwitły
Orchidee, zwane u nas storczykami, aby pięknie kwitły, wymagają troski. Czytaj więcej
-
Czad – cichy zabójca. Uwaga na piecyki gazowe!
Można by pomyśleć, że nie istnieje: jest bezwonny, nie ma smaku, barwy, nie drażni. Pozory jednak mylą, w odpowiednim stężeniu jest niezwykle groźny: potrafi uśpić, a następnie zabić ofiarę w niespełna 20 minut. Czad, czyli tlenek węgla, jest groźnym gazem, z którym stykamy się na co dzień. Co zrobić, by nie był na nas niebezpieczny? Przede wszystkim trzeba wiedzieć o nim jak najwięcej, aby móc się skutecznie przed nim chronić. Czytaj więcej
-
Jak wykorzystywać w kuchni pieczarki
Odkąd francuski botanik odkrył tajemnicę jej grzybni, była rarytasem, szczególnie we Francji. Czytaj więcej